Vuurwerk afsteken

U mag vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur ’s nachts. Op andere tijden is het verboden. Het vuurwerk dat u afsteekt moet u kopen in een winkel die beschikt over de juiste en geldige (milieu)vergunningen voor de opslag en het bewerken van vuurwerk.

Vuurwerkvrije plekken

Vuurwerk afsteken is niet overal toegestaan. In het aanwijsbesluit, onderdeel van de Algemene Plaatselijke Verordening, staat waar het verboden is om voorwerk af te steken. Als u vuurwerk afsteekt op een plek waar dat niet mag, bent u strafbaar. Houd daarom ten minste 50 meter afstand van vuurwerkvrije plekken.

Pas op bij rieten daken en natuur

In onze gemeente zijn veel huizen met een rieten dak en er zijn veel natuurgebieden. Steek in de buurt daarvan geen vuurwerk af.

Andere vuurwerkvrije plekken

Vuurwerk afsteken is ook niet toegestaan op deze plekken:

  • (zorg)instellingen
  • dierenpensions en veehouderijen
  • tankstations en brandstofopslag
  • vuurwerkopslag
  • winkels, viaducten en passages
  • openbare gebouwen
  • in de buurt van vijvers, rivieren en andere waterpartijen

Wensballonnen: niet wenselijk

Wensballonnen zijn populair. Toch raden wij u sterk af om ze te gebruiken. Eenmaal opgelaten kan de wensballon snel scheuren en alle kanten op vliegen. Zo kan hij brand veroorzaken in bijvoorbeeld de natuur of rieten daken. Dieren kunnen verstrikt raken in de restanten en daardoor stikken. Bovendien is het risicovol vanwege de nabijheid van zweefvliegveld Terlet. Daarom vragen wij u dringend geen wensballonnen op te laten in onze gemeente.

Vuurwerk buiten de genoemde tijden, professioneel of grote hoeveelheden

Wilt u als bedrijf vuurwerk afsteken buiten de genoemde tijden, professioneel of in grote hoeveelheden? Dan heeft u een vergunning nodig. Neem contact op met de provincie voor de vergunning(svoorwaarden).