Vuurwerk afsteken

U mag vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Het afsteken van vuurwerk is niet overal toegestaan. Wij hebben vuurwerkvrije zones vastgesteld.

Het is verboden om in de vuurwerkvrije zones vuurwerk af te steken. Ook is het verboden om vuurwerk af te steken in een straal van 50 meter rondom gebouwen met een rieten dak. Op de kaart kunt u zien waar de vuurwerkvrije zones gelden.

Onder de vuurwerkvrije zones vallen:

  • hertenkamp en kinderboerderij
  • natuurgebieden (Gelders natuurnetwerk)
  • schoolgebouwen
  • viaducten
  • vijvers en andere waterpartijen
  • veehouderijen en dierenpensions
  • zorginstellingen.

Regels rondom afsteken vuurwerk

Vuurwerk kan uitsluitend op 28, 29 en 31 december 2018 worden verkocht. U mag vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 2018 18.00 uur en 1 januari 2019 2.00 uur. Ervaart u overlast? Bel dan met de politie op 0900 - 88 44. Bel voor verdachte of gevaarlijke situaties het alarmnummer 112.

Veilig afsteken vuurwerk

Helaas vallen er elk jaar tijdens Oud en Nieuw onnodig vuurwerkslachtoffers. Ook mensen die alleen maar kijken naar het vuurwerk, zijn vaak slachtoffer van een vuurwerkongeluk. De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de goede manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Met behulp van de vuurwerktips op Veiligheid.nl kunt u zich goed voorbereiden en ongelukken met vuurwerk voorkomen.

Wensballonnen: niet wenselijk

Wensballonnen zijn populair. Toch raden wij u sterk af om ze te gebruiken. Eenmaal opgelaten kan de wensballon snel scheuren en alle kanten op vliegen. Zo kan hij brand veroorzaken in bijvoorbeeld de natuur of rieten daken. Dieren kunnen verstrikt raken in de restanten en daardoor stikken. Bovendien is het risicovol vanwege de nabijheid van zweefvliegveld Terlet. Daarom vragen wij u dringend geen wensballonnen op te laten in onze gemeente.