Energielabel

Alle woningen hebben een energielabel. Dit energielabel geeft een inschatting hoe energiezuinig de woning is. Het label varieert van het meest zuinige groene label A tot het minst zuinige rode label G.

Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur

Wilt u uw huis verkopen of verhuren? Dan is het voorlopige energielabel niet voldoende. Sinds 1 januari 2015 moet een woning bij de overdracht een definitief energielabel hebben. Verkoopt of verhuurt u een woning zonder definitief energielabel, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 400,-. U kunt het definitieve energielabel aanvragen via de website van de rijksoverheid Energielabel voor woningen. Voor de registratie van uw definitieve energielabel betaalt administratiekosten aan een onafhankelijk deskundige.

Waarom is een energielabel nuttig?

Met een energielabel kunt u in één opslag zien of een woning energiezuinig (groen) is of onzuinig (rood) is ten opzichte van andere woningen. De overheid stelt het energielabel verplicht omdat het milieuvoordeel oplevert. Het is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Een lager energieverbruik zorgt namelijk voor daling in de CO2 uitstoot, spaart het milieu en levert u een lagere energierekening op. Een woning met een groen energiezuinig label betekent warmer en comfortabeler wonen, maar ook goedkoper wonen vanwege lagere stookkosten. De verkoopwaarde van de woning kan ook stijgen door een groener energielabel. Woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten en bij het kopen of huren van een woning is het daarom belangrijk dat u betrouwbare informatie heeft over de energiezuinigheid van de woning. Het energielabel geeft u deze informatie.