Vastgesteld bestemmingsplan ‘Uiterwaarden kasteel Doorwerth 2024’
- Kern: Buitengebied
- IDN: 0198dw
Beschrijving
De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 30 oktober 2024 het bestemmingsplan ‘Uiterwaarden kasteel Doorwerth 2024’ gewijzigd vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen voor dit bestemmingsplan.
Inzien stukken
Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt in het kader van de beroepstermijn met ingang van 13 november 2024 voor de duur van 6 weken ter inzage:
- digitaal via de website van het Omgevingsloket
- in het gemeentehuis, Generaal Urquhartlaan 4 in Oosterbeek.
Plangebied
Het plangebied is gelegen in de Doorwerthse uiterwaarden, ten zuiden van de Fonteinallee en vlakbij het kasteel Doorwerth en omvat de volgende kadastrale percelen: kadastrale gemeente Renkum sectie C percelen 740, 2169, 3054, 3055, 3417 en 3820. De totale oppervlakte van de percelen is ruim 20 ha. Aan de noordzijde van het plangebied ligt de Fonteinallee en daarachter ligt de stuwwal met de uitgestrekte bossen van de Veluwe. Aan de zuidzijde grenst het plangebied aan de Nederrijn.
Bestemmingsplan
Dit bestemmingsplan heeft enerzijds betrekking op betrekking op het planologisch vastleggen van de realisatie van 190 parkeerplaatsen met een extensief karakter ten noorden van het kasteel. In totaal worden er op de plek 340 parkeerplaatsen aangelegd waarbij 150 stuks al in 2005 vergund zijn. Anderzijds wordt de functie van een aantal percelen ten oosten van het kasteel gewijzigd van agrarisch naar natuur. Daarom wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het nieuwe bestemmingsplan geeft een juridische status aan hoe een plek/locatie gebruikt mag worden.
Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze staan vermeld in hoofdstuk 6 van de toelichting van het bestemmingsplan. De wijzigingen betreffen geen inhoudelijke wijzigingen, maar betreft enkel een actualisatie.
Beroep
Tijdens de beroepstermijn van 6 weken die start op de dag na bekendmaking kunnen in principe belanghebbenden, die op tijd een zienswijze hebben ingediend, maar ook een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan te hebben ingediend, schriftelijk beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd is vastgesteld kan iedere belanghebbende, dus ook diegene die geen zienswijze hebben ingediend, tegen die wijziging schriftelijk beroep instellen. In het beroepschrift dient vermeld te worden tegen welk besluit beroep wordt ingesteld.
Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Omdat het instellen van beroep geen schorsende werking heeft, treedt het bestemmingsplan in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.