Vastgesteld bestemmingsplan ‘Doorwerth-Centrum 2024’
- Kern: Doorwerth
- IDN: 0198dw
Beschrijving
De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 30 oktober 2024 het bestemmingsplan ‘Doorwerth-Centrum 2024’ gewijzigd vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen voor dit bestemmingsplan. Als laatste heeft de gemeenteraad een m.e.r-beoordelingsbesluit genomen.
Inzien stukken
Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt in het kader van de beroepstermijn met ingang van 6 november 2024 voor de duur van 6 weken ter inzage:
- digitaal via de website van het Omgevingsloket;
- in het gemeentehuis, Generaal Urquhartlaan 4 in Oosterbeek.
Plangebied
Het plangebied wordt globaal begrensd door de Richtersweg in het oosten, de woonclusters van de Valeriuslaan 13-19 en de Bachlaan 37-59 in het noorden, de Bachlaan in het noordwesten, de woningen aan de woonclusters van de Bachlaan 10-20 en de Beethovenlaan 20-36 en de Beethovenlaan in het westen. In het zuidwesten wordt het plangebied begrensd door het winkelcentrum aan de Mozartlaan. In het zuidwesten wordt het plangebied begrensd door de Van der Molenallee en de winkel-/horecastrip van de flat De Dillenburg.
Het bestemmingsplan heeft betrekking op onder andere de kadastrale percelen Doorwerth, sectie C, nummers 2918 (deels), 3400 (deels), 3437, 3438, 3565 (deels), 3569, 3897, 3899, 3900, 3901, 3902, 3903, 3904, 3905, 3906, 3907, 3908, 4019, 4053, 4078, 4412, 4563, 4563 (deels), 4611, 4612 (deels), 4635, 4636, 4648, 4649, 4704 (deels), 4706 (deels), 4707, 4732, 4733, 4734 en 4735.
Bestemmingsplan
Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het planologisch vastleggen van een groot deel van het door de gemeenteraad in juni 2017 vastgestelde Masterplan Centrum Doorwerth. Dit masterplan is het resultaat van een intensief ontwerpproces, geïnitieerd door het dorpsplatform Doorwerth van waaruit een kernteam is geformeerd. Dit kernteam heeft zich met overige betrokkenen uit de samenleving van Doorwerth ingezet om een centrumplan te maken waarin de hoofdkeuzes zijn vastgelegd voor de toekomstige ontwikkeling van Doorwerth centrum. Het masterplan geeft de ambities en ontwikkelingskaders voor het centrum van Doorwerth weer en vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan.
Het masterplan heeft betrekking op verschillende deelgebieden en projecten, zoals bijvoorbeeld de realisatie van het dorpshart (openbare ruimte), een woongebied in het bosgebied tussen de Bachlaan en Richtersweg en een leer- en ontmoetingscentrum (LOC). Niet alle gewenste ontwikkelingen uit het masterplan passen binnen het geldende bestemmingsplan.
Daarom wordt is nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het nieuwe bestemmingsplan geeft een juridische status aan hoe een plek/locatie gebruikt mag worden. Om bijvoorbeeld het wonen, zoals opgenomen in het masterplan, op de huidige locatie van de school De Dorendal (locatie Bachlaan – Richterwegweg) mogelijk te maken is de huidige bestemming, in dit geval ‘maatschappelijk’, omgezet naar ‘woongebied’. Ook maakt het bestemmingsplan de verplaatsing De Dorendal naar de locatie van school De Atlas en de bouw van een nieuw schoolgebouw met een leer-en ontmoetingscentrum en enkele woningen mogelijk. Verder maakt het bestemmingsplan een klein nieuw gebouw voor horeca en/of enkele maatschappelijke functies op de hoek van de Richtersweg en de Cardanuslaan mogelijk. Als laatste zorgt het bestemmingsplan voor een verlaging van de geplande nieuwe appartementen aan de Mozartlaan en het vervallen van de daarnaast ooit geplande grondgebonden woningen.
Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze staan vermeld in hoofdstuk 6 van de toelichting van het bestemmingsplan. De wijziging betreffen onder andere het verkleinen van het bouwvlak voor het geplande nieuwe schoolgebouw, het vergroten van de bestemming ‘Groen-Park’ tussen de twee woongebieden, het opnemen van enkele aanduidingen, het actualiseren / toevoegen van enkele onderzoeken en het daarop actualiseren van de toelichting van het bestemmingsplan.
Beroep
Tijdens de beroepstermijn van 6 weken die start op de dag na bekendmaking, dus op 6 november 2024, kunnen in principe belanghebbenden, die op tijd een zienswijze hebben ingediend, maar ook een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan te hebben ingediend, schriftelijk beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd is vastgesteld kan iedere belanghebbende, dus ook diegene die geen zienswijze hebben ingediend, tegen die wijziging schriftelijk beroep instellen. In het beroepschrift dient vermeld te worden tegen welk besluit beroep wordt ingesteld.
Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Omdat het instellen van beroep geen schorsende werking heeft, treedt het bestemmingsplan in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.