Van kubieke meters naar vierkante meters

In 2022 zijn wij verplicht om voor het bepalen van de WOZ-waarde niet meer de inhoud (kubieke meters) van uw woning te gebruiken maar het gebruiksoppervlakte (vierkante meters).

De overgang van kubieke meters naar vierkante meters zorgt voor 1 manier van meten. Makelaars maken gebruik van vierkante meters bij het aankopen en verkopen van woningen, de basisregistratie van adressen en gebouwen meet in vierkante meters en ook bij huurwoningen wordt er gemeten met vierkante meters.

Heeft dit effect op de WOZ-waarde?

De overgang van kubieke meters naar vierkante meters heeft geen direct effect op de WOZ-waarde van uw woning. Om te kijken of de omzetting goed is verlopen, controleren we een deel van de woningen. Dit kan er soms voor zorgen dat er dingen worden opgemerkt door taxateurs die nog niet in ons systeem staan. Wanneer u bijvoorbeeld een extra schuur of tuinhuisje heeft aangebouwd (waarvoor geen vergunning nodig was), heeft dit wel gevolg voor de WOZ-waarde van uw woning. Wilt u meer weten over de WOZ-waarde? Kijk dan op de website www.waarderingskamer.nl