Gemeentelijke belastingen

Ieder jaar rond eind februari ontvangen bijna alle inwoners de aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Dat kan per post, of als u zich daarvoor heeft aangemeld, via de Berichtenbox van MijnOverheid. Op de belastingaanslag staat, als dat voor u van toepassing is, de WOZ-beschikking, de onroerendezaakbelasting, de afvalstoffenheffing, hondenbelasting en de rioolheffing.

Ook ontvangt u de WOZ-waarde van uw woning of niet-woning. Die waarde staat op het beschikkings- en aanslagbiljet. Deze waarde gebruiken wij om de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) te bepalen.

Geen aanslag ontvangen?

Dat kan. Wij hebben niet van alle woningen en panden de WOZ-waarde kunnen bepalen. U ontvangt zo snel mogelijk uw aanslag voor de gemeentelijke belastingen. 

Digitale balie belastingen 

De website https://belastingen.renkum.nl is de digitale balie belastingen. Hier regelt u simpel en snel al uw gemeentelijke belastingzaken en kunt u uw belastingvragen stellen. De persoon die de aanslag ontvangt kan inloggen met zijn of haar DigiD. 

Vraag stellen of bezwaar maken

Heeft u een vraag over uw aanslag gemeentelijke belastingen? Denkt u dat de hoogte van de WOZ-waarde niet goed is vastgesteld? Bent u het niet eens met een aan u doorberekende kosten voor het aanbieden van restafval? Neem eerst contact met ons op voordat u bezwaar gaat maken. U kunt dit op de volgende manieren doen:

  • Online via het formulier 'Snelreactie' in de digitale balie belastingen. U krijgt dan binnen 5 werkdagen antwoord van onze taxateur.
  • Bel (026) 33 48 111. Houd uw aanslagnummer bij de hand.
  • Heeft u contact met ons gehad en bent u het niet eens met het antwoord? Dan kunt u voor het aanslagjaar 2023 tot en met zaterdag 8 april 2023 bezwaar maken. Op de pagina Bezwaar maken leest u hoe u bezwaar kunt maken. Bezwaar maken kan tot 6 weken na de dagtekening. De dagtekening staat op het aanslagbiljet.

Taxatieverslagen WOZ-waarde

Woning

Staat de aanslag op uw naam? Dan kunt u via de digitale balie belastingen met uw DigiD inzien hoe de WOZ-waarde van uw woning of stuk grond is bepaald.

Taxatieverslag 2022 online opvragen

WOZ-waardeloket

De huidige WOZ-waarde van uw woning kunt u ook opvragen via de website www.wozwaardeloket.nl. Naast uw eigen WOZ-waarde, is het via deze website ook mogelijk om WOZ-waarden van andere woningen in onze gemeente te bekijken.

Winkel of bedrijfspand

Het taxatieverslag kunt u inzien via de digitale balie belastingen. U logt in met RSIN en het aanslagbiljetnummer.

Afrekening variabel deel afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing bestaat uit 2 delen. U betaalt een vast bedrag op basis van gezinsgrootte. Ook betaalt u voor het aantal keren dat u in het jaar 2022 restafval heeft aangeboden. De afrekening van dit variabele deel van de afvalstoffenheffing staat op de aanslag gemeentelijke belastingen die u in 2023 ontvangt.

Betalen

IBAN-nummer gemeente

Als u geen gebruik maakt van automatische incasso, betaalt u in 1 termijn. Dan kunt u het totale aanslagbedrag overmaken op rekeningnummer IBAN NL33 BNGH 0285045997. Vermeld bij internetbankieren altijd het aanslagnummer van de aanslag.

Automatisch betalen in 8 termijnen

De gemeentelijke belastingen kunt u in 8 termijnen betalen. U regelt een automatische betaling simpel en snel via de digitale belastingbalie.

Betalingsregeling

Is het voor u niet mogelijk om de gemeentelijke belastingen op tijd te betalen, ook niet in 8 termijnen? Dan kunt u altijd, en zonder kosten, een betalingsregeling aanvragen.

Kwijtschelding

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen.

De Connectie

De Connectie is dé partner in bedrijfsvoering voor de gemeenten Renkum, Rheden en Arnhem. De Connectie verstuurt namens de gemeente de aanslagen gemeentelijke belastingen en zorgt voor de inning van de aanslagen. Post kunt u sturen naar De Connectie, Team Belastingen, Postbus 9100, 6860 HA Oosterbeek.