Proef met gf+e scheiden bij hoogbouw

Het scheiden van de verschillende soorten afval in huis gaat behoorlijk goed. Toch kan het altijd beter. Voor met name bewoners van hoogbouwwoningen is er nog veel te verbeteren. Voor die locaties starten we nu met een proef om groente, fruit en etensresten gescheiden aan te bieden.

Nog altijd zitten er behoorlijk veel gft+etensresten in het restafval. Uit sorteerproeven die in het jaar 2019 zijn gehouden, blijkt dat er 44% gft+e in het restafval aanwezig is. Voor met name bewoners van hoogbouwwoningen is er nog veel te verbeteren. Dit komt door de beperkte mogelijkheden die zij hebben om gf+e te scheiden. Op ruim 60 hoogbouwlocaties hebben bewoners een kliko voor gf+e. Maar er zijn ook locaties waar die mogelijkheid er niet is.

Grijze gf+e zuilProef met gf+e zuil

Voor die locaties starten we nu een proef met speciale gf+e zuilen. Bewoners kunnen met gebruik van de afvalpas hun gf+e (geen tuinafval) aanbieden. In totaal kunnen er in deze proef 5 zuilen in de openbare ruimte worden geplaatst. Aan de plaatsing van de zuilen zijn wel voorwaarden gesteld.

Voorwaarden

1. In of bij het wooncomplex is geen mogelijkheid tot het plaatsen van een vrijstaande gft-kliko.
  2. Een geschikt wooncomplex voor plaatsing van een gf+e zuil bestaat uit minimaal 10 wooneenheden.
  3. Het aantal gebruikers van de gf+e zuil is minimaal 10 wooneenheden.
  4. Vanaf 20 wooneenheden doet minimaal 50% mee.
  5. Het maximaal aantal gebruikers van een gf+e zuil is 20 wooneenheden bij een 2-wekelijkse inzamelfrequentie.
  6. Bewoners van een wooncomplex zorgen zelf voor voldoende deelnemers door het aanleveren van een lijst met adressen.
  7. De aanvraag kan gedaan worden door een VVE, een bewonerscommissie of een bewonersgroep.
  8. Iedereen in een wooncomplex wordt in de gelegenheid gesteld om mee te doen.
  9. Alleen wooneenheden die mee doen krijgen met de afvalpas toegang tot de gf+e zuil.
  10. De gf+e zuil is niet voorzien van een volmeldsysteem. Vol = vol tot het eerstvolgende moment van de reguliere lediging.
  11. De gf+e zuil is alleen voor groente, fruit en etensresten. Ook klein bloem- en plantafval mag in de zuil.
  12. Tuinafval, zoals takken en bladafval, kunt u naar afvalbrengstation 'Veentjesbrug' brengen.
  13. Plastic zakken (zoals bijvoorbeeld vulinis- en pedaalemmerzakken) mogen niet in de gf+e zuil. Een biologisch afbreekbaar zakje mag wel.
  14. Aanvragers denken zelf na over de mogelijke locatie van de gf+e zuil.
  15. ACV en gemeente bepalen in overleg of plaatsing van een gf+e zuil mogelijk is. Hierbij geldt dat de gf+e zuil veilig geleegd moet kunnen worden.
  16. Misbruik van de gf-zuil, door verkeerd gebruik, kan leiden tot verwijdering.
  17. In deze pilot wordt in principe bij ieder wooncomplex maximaal 1 gf+e zuil geplaatst.
  18. Er kunnen in deze pilot maximaal 5 gf+e zuilen worden geplaatst. Hierbij geldt het moment van aanvraag de volgorde van plaatsing en op = op.

Zuil aanvragen?

Vul het formulier Aanvraag gf+e (pdf, 309 kB) in en stuur het naar Gemeente Renkum, Ruimtelijk Domein, team Beleid, Antwoordnummer 37, 6860 VB Oosterbeek. Een postzegel is niet nodig.