Pmd, hoe zit dat precies?

ACV haalt elke donderdag uw pmd-afval op. De vuilnismannen starten om 7.30 uur. Leg uw pmd-zakken daarom tussen woensdagavond 20.00 uur en donderdag 7.30 uur aan de weg, ook als u gewend bent dat ACV later op de dag bij u langskomt. Het tijdstip waarop ACV de pmd-zakken ophaalt kan namelijk per week verschillen.

Wat gebeurt er met uw pmd-verpakkingen?

Pmd-verpakkingen kunnen na inzameling van elkaar gescheiden worden en veel kan opnieuw worden gebruikt. Voor nieuwe verpakkingen of bijvoorbeeld bermpaaltjes. Zo hergebruiken we een groot deel van het ingezameld pmd.

Bedrijven die verpakkingen maken, geven gemeenten een vergoeding voor ‘goed’ pmd. Daarmee kan de gemeente een deel van de inzameling betalen. Als er ander afval tussen het pmd zit, moet dat alsnog naar de verbrandingsoven. Dat kost veel meer geld. Goed afval scheiden is dus ook goedkoper!

Gebruik alleen doorzichtige pmd-zakken

Daarom moet u ook doorzichtige zakken gebruiken! Die kunt u bij verschillende supermarkten in de gemeente kopen. Bij doorzichtige zakken kunnen inzamelaars zien of er daadwerkelijk pmd-afval in zit. Zo niet, dan wordt het geweigerd, en gaat het naar het restafval en krijgt de gemeente géén vergoeding, maar betaalt het hoge restafval-tarief. ACV laat verkeerd aangeboden pmd liggen. Dit wordt gemeld bij de gemeente: die onderzoekt dat vervolgens.

Herinnering inzameldag pmd-afval

Wilt u voorkomen dat u vergeet op tijd uw pmd-afval aan de weg te leggen? Stel dan via de online afvalkalender www.acv-afvalkalender.nl of de ACV app in dat u een seintje krijgt wanneer de eerstvolgende pmd-inzameldag in aantocht is. Bewaar de pmd-zakken de andere dagen van de week in uw huis, schuur of berging. Daarmee voorkomt u zwerfafval, ongedierte en overlast in uw buurt.

Er komt geen pmd-kliko vóór 2022

Eind september 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuw afvalbeleidsplan. Daarin is opgenomen dat pmd voorlopig nog met zakken wordt ingezameld. Een kliko voor pmd wordt ingevoerd zodra strengere arbo-wetgeving de huidige manier van inzamelen te duur maakt. Een kliko hoeft minder vaak opgehaald te worden, wat uiteraard ook scheelt in de inzamelkosten.

Welk pmd-afval mag in de zak?

Plastic verpakkingsafval

Wel in de pmd-zak Niet in de pmd-zak

Bakjes voor salade, groente en fruit Gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of afvalbrengstation)
Bekers voor yoghurt, vla en ijs Huisraad en gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of afvalbrengstation)
Blisterverpakkingen (van bijvoorbeeld tandenborstels, schroefjes e.d.) Kitkokers (leeg bij restafval; gevuld bij klein chemisch afval)
Chipsverpakking Koffiecupjes (restafval)
Doordrukstrips Landbouwplastic en vijverfolie (grofvuil)
Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep Medisch afval zoals injectienaalden (klein chemisch afval of apotheek) of stomazakken (restafval)
Flessen voor frisdrank, water, melk, azijn etcetera  Piepschuim schaaltjes of verpakking (restafval)
Knijpflessen voor sauzen, olie etcetera Piepschuim vulmiddel (naar afvalbrengstation)
Kuipjes voor boter, saus, smeerkaas Shopper boodschappentassen
Netjes van mandarijnen, sinaasappels, uien Speelgoed (naar kringloop of afvalbrengstation)
Plantenpotjes Tuinstoelen en andere gebruiksvoorwerpen (naar kringloop of afvalbrengstations)
Plastic zakken en tasjes
Verpakking van kaas, vlees en vis
Zakken voor pasta, rijst, brood snoepgoed etcetera

Metalen verpakkingen

Wel in de pmd-zak Niet in de pmd-zak
Aluminiumfolie Spuitbussen van slagroom, deodorant of haarlak (restafval)
Aluminium schaaltjes Verfblikken met inhoud (klein chemisch afval)
Conservenblikken
Cups van waxinelichtjes
Dopjes van bierflessen
Drankblikjes
Folie van toetjesbakjes
Lege metalen verpakking (blik)
Schroefdeksels
Stalen siroopflessen
Verfblikken (leeg en droog)

Drinkpakken

Wel in de pmd-zak Niet in de pmd-zak
Pakken of pakje voor (karne)melk, vla en yoghurt Wat ook niet bij pmd hoort, zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.
Pakken of pakjes voor soep en pastasaus
Pakken of pakjes voor vruchtensappen, water en wijn