Inwoners positief over opvang Nieuwkomers

Wij willen duurzaam beleid maken op het gebied van opvang, huisvesting en integratie van Nieuwkomers. Daarom ondervroegen wij tussen 31 maart en 15 april 2025 een grote groep inwoners (838 inwoners). Op die manier kregen wij een goed beeld van het draagvlak van inwoners en de draagkracht van de dorpen.

Wethouder Eveline Vink over het onderzoek: “De uitkomsten van het onderzoek maken ons trots. Een groot deel van de respondenten zegt het vanzelfsprekend te vinden dat er nieuwkomers worden opgevangen, ze waarderen dat de gemeente hierin haar verantwoordelijkheid neemt. Er is een groot draagvlak in de gemeente en we zien ook veel draagkracht. Onze inwoners willen eraan bijdragen dat nieuwkomers goed kunnen aarden in Renkum. Dit onderzoek laat zien wat we ook in de praktijk zien: mensen staan voor elkaar klaar.”

Positief over de opvang

Veel respondenten noemen dat ze weinig tot geen overlast ervaren, veel mensen merken zelfs niets of nauwelijks iets van de opvang. Opvanglocaties worden over het algemeen als netjes, rustig en kleinschalig ervaren en daarmee passend bij het karakter van de dorpen. De locaties zijn over het algemeen goed bereikbaar en dichtbij voorzieningen en het openbaar vervoer.

  • Opvanglocaties: De meeste mensen vinden de opvang positief, maar de communicatie hierover kan beter.
  • Integratie: Het leren van de Nederlandse taal en cultuur, en het kunnen werken of een opleiding volgen, wordt als heel belangrijk gezien. Mensen willen graag dat nieuwkomers sneller toegang krijgen tot taallessen en werk.
  • Positieve Ervaringen: De meeste mensen zijn positief over de opvang en merken weinig tot niets van de opvanglocatie in hun buurt.
  • Werkgelegenheid: Veel mensen zien kansen in de werkgelegenheid die nieuwkomers kunnen bieden. Ze vinden het belangrijk dat nieuwkomers kunnen werken. Mensen vinden het belangrijk dat nieuwkomers snel aan het werk gaan of vrijwilligerswerk doen. Dat is precies waar we als gemeente graag op in willen zetten door stabiliteit in de opvang.

Vrijwilligers

In het onderzoek wordt een sterke aanwezigheid van vrijwilligers genoemd die nieuwkomers begeleiden bij taal, integratie en het dagelijks leven. Ook zijn er taalcafés, sportactiviteiten en ontmoetingen in kerken en scholen. 

  • 23% van de inwoners zet zich wel eens in voor nieuwkomers.
  • Van de overige 77% wil een 12% (ja) en 36% (misschien) zich inzetten.

Nog wat cijfers

  • Mensen zijn positief over de opvang: 43% tegenover 16% negatief. 35% is neutraal.
  • Dorpen met een opvang zijn een stuk positiever dan dorpen zonder opvang.
  • Inwoners geven duidelijke signalen mee aan de gemeente: 
    • wees duidelijk in communicatie;
    • zorg voor een vast plek als AZC;
    • zorg voor mogelijkheden tot contact met de omgeving; 
    • van de respondenten geeft slechts een klein deel aan liever helemaal geen azc te zien.

Beleidskader

Het onderzoek wordt gebruikt in het Beleidskader Nieuwkomers wat de gemeente op dit moment aan het opstellen is. In dat plan staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen op het gebied van de opvang, huisvesting en integratie van nieuwkomers in de gemeente Renkum. Onder nieuwkomers verstaan we onder andere vluchtelingen, asielzoekers, Oekraïners en statushouders. Zo’n plan zorgt ervoor dat we op een stabiele en duurzame manier nieuwkomers in onze gemeente kunnen opnemen. Het college biedt het beleidskader Nieuwkomers op korte termijn aan ter vaststelling aan de gemeenteraad.

Meer informatie