Verslag Adviesraad Sociaal Domein 19 november 2024

  • Datum: 19 november 2024 
  • Aanwezig: Hans Cornelissen, Hushiar Darwish, Kees Hogendorf (voorzitter), Gerdine Smit, Dorien Kloppenburg (verslag), Myrna Rook                                                                       
  • Afwezig: Gerda van Beersum (vakantie), Ruben Stoutmeyer, Riëtte Leurink
  • Kandidaat-leden: Wim Salkie, Gina Edelsteen
  • Gasten: Afra Mijnheer projectleider inwonersparticipatie

1. Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Er zijn geen insprekers/toehoorders.

2. Mededelingen

Kees: Vandaag is Tessa van Prooijen, de opvolger voor Gerda Rijneveld, gestart met haar werkzaamheden. Helaas was het voor haar niet mogelijk om bij onze vergadering aanwezig te zijn. Ze heeft vandaag wel kennis gemaakt met Kees en Hans.

3. Kennismaking kandidaat-leden

Wim en Gina stellen zich voor en vertellen iets over hun achtergrond.  
Gina, woonachtig in Renkum, is integratiemedewerker bij vluchtelingenwerk en actief als tolk (3 talen). Ze heeft in het verleden gewerkt als triagist bij een huisartsenpost.
Wim woont in Doorwerth, actief voor de Kreek en vluchtelingenwerk, heeft werkervaring in de kunstsector en is betrokken bij mensen met een ASS achtergrond.

Zowel de Adviesraad en de Raadpleeggroep Toegankelijkheid kunnen nog steeds versterking gebruiken. Inmiddels is een oproep op de gemeentepagina en via een redactioneel stukje in Rijn en Veluwe geplaatst. We wachten af of er reacties op komen.

4. Inwonersparticipatie

Afra Mijnheer introduceert zichzelf en legt haar werkzaamheden in het kort uit. Zij blijft tot maart 2025 hieraan werken. Voor januari 2027 is een nieuwe participatieverordening nodig binnen de gemeente. Hiervoor legt zij nu de basis. 
In dit traject is Afra bezig geweest om een visie op inwonersparticipatie op te stellen. Deze visie moet binnenkort vastgesteld en geïmplementeerd worden. 

In de visie staat dat de gemeente Renkum gebruik wil maken van de aanwezige kennis van de inwoners en hun “sleutelfiguren”. Het doel ervan is om inwoners, ondernemers en organisaties te betrekken bij initiatieven vanuit de samenleving. Ze doen dit door betrokkenen uit te nodigen om mee te praten en mee te doen. Daarnaast wil de gemeente dit ondersteunen en faciliteren. Ze zijn zich bewust dat niet iedereen mee kan doen. Daarom wordt gesproken over “sleutelfiguren”, die bijv. anderen stimuleren om mee te doen. Daarbij houden ze rekening met inwoners, die men steeds op een bepaalde plaats, in een bepaalde situatie of bij een bepaalde gebeurtenis aantreft (usual suspects).

Voor de medewerkers van gemeente is een handreiking geschreven. Hierin staat de participatieladder waarin staat hoe inwoners (informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen en zelforganisatie) mee kunnen doen. Bij dit stappenplan horen vragen die inzicht geven welke vorm van inwonersparticipatie toegepast kan worden. Ook de rol en gedrag van medewerkers van de gemeente en de bestuursstijl staat daarin beschreven. En bij elk collegevoorstel gaat dat stappenplan gebruikt worden. Het streven is om één aanspreekpunt (regisseur) vanuit de gemeente voor de inwoners te hebben. De regisseur kijkt mee bij de burgerinitiatieven op het gebied van vergunningen/regels.

De raad heeft in de begroting geld gereserveerd (nog niet voor de regisseur) voor een pilot “Maak je wijk” (draait al in 9 andere gemeenten). “Maak je wijk” is een online platform waar inwoners een initiatief kunnen indienen. Het start in voorjaar 2025 met het doel om de sociale cohesie in de buurt te bevorderen. 

Begin 2025 ontvangen alle inwoners hierover een brief thuis met uitleg (hoe dien ik een initiatief in) en een voucher á €7,50. Deze voucher kan de inwoner doneren aan het initiatief, dat hem/haar aanspreekt. Van de Adviesraad vraagt Afra feedback op de meegestuurde stukken (Inwonersgids, Handreiking inwonersparticipatie bij gemeentelijk beleid en Samen voor Renkum visie op inwonersparticipatie). Gerdine merkt op: Op blz. 5 van Samen voor Renkum visie op inwonerparticipatie staat dat vrijwilligerswerk bij sportclubs buiten deze visie valt. Zij is het daar niet mee eens. De financiële middelen bij clubs zijn vaak onvoldoende om bijv. een vertrouwenspersoon in te schakelen. Daarvoor is hulp van de gemeente wenselijk. Denk ook aan een extra sportuurtje voor alleen vrouwen waar behoefte aan is. Afra gaat dit nog aanpassen.

Afspraken

De presentatie van Afra, die ze nog niet getoond heeft, wordt naar Kees gestuurd. Hij zal deze verspreiden onder de leden van de Adviesraad. Als er nieuws is vanuit de inwonersparticipatie neemt Afra contact op met de Adviesraad. 

5. Ontwikkelingen Bram Streeflandweg

Zie hiervoor het verslag van de bijeenkomst van 12 november. Er zijn geen concrete punten waar de Adviesraad nog iets mee kan. De toegankelijkheid van het bouwproject wordt verder gevolgd door de woon- en adviescommissie (WAC). 

6 Nieuwsbrief 2024

Geen inhoudelijk op- of aanmerkingen. Op het gebied van tekst: I.M. vervangen door in memoriam. Dat is misschien duidelijker. Dorien past dit aan en mailt de nieuwsbrief naar adviesraadsociaaldomein@renkum.nl. Kees vraagt na bij Tessa om de lay-out (groter lettertype vanwege leesbaarheid) aan te passen en definitief te maken. Daarna kunnen de leden de definitieve nieuwsbrief verspreiden onder de netwerkorganisaties. In verband met vertrekkende leden zijn er enkele wijzigingen: Seniorenbond door Kees, Rechtswinkel door Hans, Voedselbank door Dorien.

7. Conceptverslag vergadering 15 oktober 2024

In de notulen staat verslag vergadering 15 oktober 2024. Dat moet zijn conceptverslag vergadering 17 september 2024.  Geen anderen op- of aanmerkingen hierover. Bedankt Gerdine!

8. Actielijst

Actielijst is niet verder bijgewerkt, omdat er geen ambtelijke ondersteuning is..

9. Raadpleeggroep toegankelijkheid

Geen nieuws. Er is nog geen nieuwe bijeenkomst geweest. Hans zal nog één keer de Raadpleeggroep opstarten en neemt contact op met Tessa voor ambtelijke ondersteuning en locatie.

10. Communicatie

De agenda van de vergadering van 17 december 2024 wordt geplaatst in de Rijn en Veluwe. Aan Gerda van Beersum wordt gevraagd om een stuk aan te leveren waarin zij zichzelf als nieuw lid voorstelt. 

11. Ingekomen of uitgaande stukken

Deze zijn er niet

12. Rondvraag

  • Hushiar is tevreden over de duidelijke brief (1 A4tje) over de aanvraag van een Gelrepas.
  • Riëtte vertelt over een buurvrouw van wie de bijstandsuitkering per direct is ingehouden na een melding van een buurtgenoot. Zonder wederhoor is de uitkering gestopt, omdat zij met een partner zou samenleven. Zij heeft wel een partner, maar leeft niet samen. Zij heeft zich hierbij wel gehouden aan de informatieplicht. Wij adviseren om de buurvrouw te wijzen op de rechtswinkel voor hulp.
  • Hushiar zegt ook dat hij voorbeelden kent van het stoppen van de bijstandsuitkering na verzuimen van de informatieplicht (vergeten te melden dat iemand een auto/elektrische fiets koopt). Hij neemt dit mee naar de volgende vergadering. Dan bepreken we dit als een agendapunt en overleggen we wat we hiermee doen.
  • Vergaderschema wordt nog gevraagd aan Tessa. 

13 Sluiting vergadering

Volgende vergadering dinsdag 17 december 2024, 19.30 – 22.00 uur