Doe mee met geuronderzoek Parenco

In juli zijn GGD Gelderland-Midden en Omgevingsdienst Regio Arnhem in Renkum en Heelsum een geuronderzoek gestart. Dat doen zij in opdracht van provincie Gelderland en gemeente Renkum.

De aanleiding voor het onderzoek is de geuroverlast die inwoners van gemeente Renkum ervaren door de activiteiten van papierfabriek Parenco. 

Ook deelnemen aan geuronderzoek via de geurhinderapp? Dat kan! 

Het geuronderzoek vindt onder meer plaats via een geurhinderapp. 200 inwoners van Renkum en Heelsum doen al mee met het onderzoek. 2 tot 3 keer per week ontvangten ze een oproep om de app in te vullen. Wilt u ook deelnemen aan de geurhinderapp? Meldt u zich dan aan via www.vggm.nl/GGDgeuronderzoek. Het onderzoek via de app loopt zeker nog door tot en met november 2020.

Elektronische neuzen in Renkum

Naast de geurhinderapp zetten GGD Gelderland-Midden en Omgevingsdienst Regio Arnhem ook elektronische neuzen in. Deze ‘neuzen’ worden in september 2020 geplaatst aan een 10-tal lantaarnpalen in Renkum. Deze luchtmeetpunten blijven hangen tot begin 2021. 

Verwachting van geuronderzoek: verbeteren aanpak van geurhinder

Het totale geuronderzoek duurt tot begin 2021. Naast de app en de ‘neuzen’ verricht Parenco in de onderzoeksperiode ook metingen. Zij zet daarvoor snuffelploegen en zogenoemde ‘canaries’ in de schoorsteenpijpen in. Alle verkregen informatie uit het geuronderzoek wordt gekoppeld aan informatie over de windrichting, metingen in de leefomgeving en activiteiten in de fabriek. De verwachting is dat dit helpt bij de aanpak van de geurhinder. 

Melden van overlast? Dat doet u via het Provincieloket

De geurhinderapp is niet bedoeld voor het melden van klachten over geur. Daarvoor is het Provincieloket beschikbaar. Het melden van geuroverlast kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week via de website milieuklacht.gelderland.nl. De toezichthouders van Omgevingsdienst Regio Arnhem gaan met meldingen van overlast aan de slag. U kunt overlast ook melden bij Parenco via (0317) 36 19 11 (24/7 bereikbaar).

Vragen?

Stuur dan een bericht naar e-mail vragenparenco@odra.nl