Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs.

De voorwaarden

De voorwaarden van de tijdelijke regeling zijn: 

  • U heeft een Nederlands rijbewijs of een rijbewijs van een andere EU-lidstaat.
  • Uw rijbewijs is verlopen/verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 (was eerst 31 augustus 2020)
  • Het rijbewijs blijft 9 maanden langer geldig.
  • De 9 maanden gaan in vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt. Tijdens deze 9 maanden blijft u verzekerd.
  • Niet EU-rijbewijzen vallen buiten deze regeling. 
  • De regeling geldt voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar 1 of 3 jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid heeft plaatsgevonden.

Uitzonderingen

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Het verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Meer informatie

De volledige regeling leest u op de website van de RDW www.rdw.nl

Rijbewijs aanvragen? Maak een afspraak

Het aanvragen van een nieuw rijbewijs kan alleen op afspraak in het gemeentehuis. Wij adviseren u om ruim voordat uw rijbewijs verloopt alvast een afspraak in te plannen. Dat kan 90 dagen van tevoren. Mocht u onverhoopt niet kunnen, dan kunt u uw afspraak altijd verzetten. 

Het maken van een afspraak gaat eenvoudig en snel via www.renkum.nl/rijbewijs of bel (026) 33 48 111. Het rijbewijs ligt 5 werkdagen na het aanvragen voor u klaar. Voor het afhalen van uw rijbewijs kunt u zonder afspraak terecht tijdens de openingstijden.