Nieuwe weg vernoemt verzetsstrijder Anton de Kom

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een nog nieuw aan te leggen weg te vernoemen naar verzetsheld en antikoloniale schrijver Anton de Kom. Deze weg komt in de wijk Bovenparck in Oosterbeek.

Verzetsstrijder

De Kom, bekend van zijn verzet tegen het Nederlandse Kolonialisme in Suriname en tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed in april 1945 in concentratiekamp Neuengamme.

De Kom verzette zich tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Na zijn verbanning uit Suriname schreef De Kom het boek “Wij slaven van Suriname’’. Hij bestreed hierin het kolonialisme en racisme tijdens het Nederlandse bewind in Suriname. In de Tweede Wereldoorlog sloot De Kom zich aan bij het verzet en schreef hij onder andere voor de illegale krant De Vonk. In juni 2020 is Anton de Kom opgenomen in de Canon van Nederland

Keuze 

Wethouder Jasper Verstand noemt het een logische keuze om een straat naar De Kom te vernoemen. “In deze tijd waarin we ons, onder andere door de Black Lives Matter beweging, bewuster worden van ons kolonialistische verleden is het goed om die kant van onze geschiedenis tastbaarder te maken. Bovendien past het goed bij ons als Airborne gemeente om straatnamen te vernoemen naar mensen die opkomen tegen onderdrukking en repressie”. 

De nieuwe weg die vernoemd wordt naar Anton de Kom sluit direct aan op de Nico Bovenweg. Deze weg is vernoemd naar verzetsheld Evert Boven die in de Tweede Wereldoorlog eveneens in concentratiekamp Neuengamme is overleden. Het besluit is mede tot stand gekomen op advies van de Stichting Heemkunde en het straatnaambord zal voorzien worden van een informatiebord over het leven van Anton de Kom.