Eerste Stolpersteinen in Renkum

Donderdag 3 november 2022 plaatste kunstenaar Gunter Demnig in de Achterdorpsstraat in Renkum de eerste 2 zogenaamde Stolpersteinen in de gemeente Renkum. Hij deed dat in aanwezigheid van burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum en de 96-jarige initiatiefneemster mevrouw Spies.

Esther en Betje Cohen

De Stolpersteinen werden geplaatst voor de deur van Achterdorpsstraat 10 in Renkum. In de oorlog woonden daar Esther en Betje Cohen. De familie had daar een zuivelwinkeltje. Deze Joodse zussen pleegden op 20 april 1943, uit angst voor het onheil wat hen wachtte, samen zelfmoord door in de Rijn te springen. 

Mevrouw Spies nam het initiatief voor de Stolpersteinen. Bij de onthulling was ze emotioneel geroerd en sprak haar afschuw uit over de gruwelen van de oorlog: “Ik hoop dit nooit meer mee te maken. Ook niet voor jullie. Ook niet voor de jeugd.”

Stolpersteine

Kunstenaar Gunter Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Stolpersteinen herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten.

De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 centimeter zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. Inmiddels plaatste de heer Demnig 96.000 Stolpersteinen in meer dan 30 Europese landen. Gunter Demnig: “Deze stenen herinneren aan al die verhalen, aan al die slachtoffers die nooit in geschiedenisboeken terecht komen.”

Meer informatie over Stolpersteinen staat op de website van de Stichting Stolpersteine.