Stippen en strepen in het bos

Is het u tijdens uw wandeling door de bossen ook wel eens opgevallen dat er op sommige bomen een stip of een streep staat? Dat heeft te maken met de zorg en verantwoordelijkheid voor onze gemeentelijke bossen.

De gemeentelijke bossen zijn de Bilderbergbossen, Hemelse Berg en Pietersberg in Oosterbeek, de Heelsumse Wilhelminabossen, de Cardanusbossen in Doorwerth, de Valckeniersbossen in Doorwerth en de Buunderkamp in Wolfheze.

Blessen en dunnen

1 van de manieren om voor de bossen te zorgen, is dunnen. Met het uitdunnen van een bepaald stuk bos, ontstaat er meer groeiruimte voor bomen die door de beheerder van het bos zijn aangewezen als toekomstbomen. Toekomstbomen zijn voorzien van een stip. Bomen die de groei van deze toekomstbomen hinderen, worden gemerkt een streep. Het aanbrengen van deze strepen heet blessen. Elke 5 jaar wordt een stuk bos gedund. In de winter van 2020-2012 dunnen wij de Bilderbergbossen ten noorden van de Sportlaan.

Jonge bomen hebben de toekomst

Door dunning valt er meer licht op de grond, waardoor er weer nieuwe, andere soorten, bomen kunnen groeien (biodiversiteit). Doordat onze bossen grotendeels zijn aangelegd na de Tweede Wereldoorlog is de gewenste mix in leeftijdsopbouw niet optimaal. Jong bos is sterk ondervertegenwoordigd. Omdat de natuurlijke aanwas van jonge bomen achterblijft, zetten wij in op verjonging van circa 3 hectare bos na deze dunningsperiode. In ons bosbeleidsplan leggen we naast het vergroten van de biodiversiteit in onze zorg voor het bos ook accenten op het gebied van recreatie, cultuurhistorie en natuur.

Meer informatie

Wilt u algemene informatie over onze bossen en de manier waarom wij het beheer uitvoeren? Kijk dan op www.renkum.nl/bosbeleidsplan of bel ons op (026) 33 48 111.