Hulp voor Oekraïne naar Dębno

Op vrijdag 29 april 2022 vertrok een transport van de Stichting Renkum-Dębno en de gemeente brandweer uit Renkum naar Dębno in Polen.

Sinds 1990 is Dębno de zusterstad van gemeente Renkum. Het transport levert hulpgoederen af voor de vluchtelingen uit Oekraïne in Polen en in Oekraïne zelf. Deze vluchtelingen worden opgevangen in Dębno en aan de grens van Polen en Oekraïne. Met  financiële ondersteuning van de gemeente Renkum heeft de Stichting Renkum-Dębno een grote hoeveelheid goederen kunnen inkopen. Daarnaast hebben veel particulieren en bedrijven goederen aangeleverd.

Behoefte

De Stichting Renkum-Dębno is al 32 jaar in vriendschap verbonden en heeft nauwe contacten in de gemeente Dębno op sociaal en cultureel gebied. Er is uitgebreid contact geweest om precies te achterhalen waaraan op dit moment een tekort is. Omdat veel mensen halsoverkop hun thuis hebben moeten verlaten is er veel behoefte aan zaken als toiletartikelen, ondergoed, beddengoed, schoolspullen voor de kinderen, wasmiddelen en zaklampen. Vers fruit en kinderschoenen worden ter plekke in Dębno ingekocht. Diny Kosters-Rosbach van de Stichting Renkum-Dębno gaat mee met het transport. “Wij vinden het belangrijk om onze vrienden in Dębno te ondersteunen in de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. Op deze manier kun je zien dat de banden na al die jaren nog steeds levendig zijn en kunnen we echt iets voor onze partnerstad betekenen”.

Brandweer

Ook de brandweerkorpsen van beide gemeenten hebben nauw contact sinds 1990 op het vlak van kennis en uitwisseling van materiaal. In Oekraïne zelf is veel behoefte aan medisch materiaal zoals verband, medicijnen, EHBO materiaal en brandweermateriaal/uitrusting. Bedrijven die aangesloten zijn bij “De Gelderse Broederschap” hebben veel hiervan gesponsord, evenals een ziekenhuis en een zorginstelling. De brandweer van de gemeente Renkum verzorgt het transport naar Polen, de brandweer van de gemeente Dębno verzorgt het transport naar Oekraïne. Zij hebben goede contacten met de brandweer aldaar.