Behoud collectie Pim Kwak

Met groot respect en liefde voor het landschap heeft verzamelaar Pim Kwak in zijn leven een groot aantal schilderijen bijeengebracht die door landschapschilders zijn gemaakt van de Veluwezoom.

Doel was om Renkum als kunstenaarsgemeente op de kaart te zetten. Verschillende werken zijn afkomstig uit het kunstenaarscollectief Pictura Veluvensis. Door het plotselinge overlijden van Pim Kwak in oktober dreigde deze prachtige collectie uit elkaar te vallen. Een kennis van Kwak heeft de collectie gered door deze aan te kopen en voor zover nodig te laten restaureren. Hij schenkt de collectie aan de gemeente Renkum om de collectie te behouden voor de Renkumse samenleving. Wethouder Leonie Rolink is blij met deze schenking; “De cultuurhistorische waarde van deze collectie is enorm groot. Ik ben ontzettend trots dat we hiermee een stukje geschiedenis in onze gemeente kunnen behouden.”

Landschapsschilderijen

Pim Kwak (geboren in Apeldoorn op 9-12-1939) is de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Als groot kenner van de natuur van de Veluwezoom kende hij elk plekje in het landschap op zijn duimpje. Zijn prachtige collectie landschapsschilderijen bestaat uit werken van onder meer X. Münninghof, B. Ferwerda, J.W. Bilders, A. Mauve, Théophile de Bock, M. Vos, Th. Goedvriend, Willem Roelofs en  A. Markus. Terugkerend thema in veel van de werken is de Veluwezoom. Riny Kwak, zijn weduwe, vertelde dat zijn gedrevenheid voortkwam uit zijn behoefte om de schilderijen “weer naar huis te brengen”.

Publiek 

In de afgelopen jaren is door verschillende particuliere initiatieven samen met de gemeente Renkum gekeken of de ‘Collectie Pim Kwak’ in de gemeente zou kunnen worden ondergebracht. Gezien zijn overlijden wordt opnieuw bekeken waar de collectie tot zijn recht kan komen. In elk geval wordt gezocht naar een mogelijkheid om de collectie ook aan het publiek te tonen.