Dodenherdenking 4 mei

Dit jaar herdenken we op 4 mei alle oorlogsslachtoffers in aangepaste vorm. Burgemeester Agnes Schaap heeft 4 mei 2020 kransen gelegd bij verschillende monumenten. Dit hebben wij op film vastgelegd.

De burgemeester legde de kransen samen met de voorzitters van de oranjeverenigingen en de kinderburgemeester. Dit gebeurde natuurlijk volgens de maatregelen en dus zonder publiek.

Speech burgemeester

Op 4 mei om 20.00 uur is het twee minuten stil in Nederland. Een indrukwekkende stilte. Een stilte waarin wij diegene herdenken die het grootste offer hebben gebracht voor onze vrijheid. Vandaag is de stilte bij deze herdenking extra indrukwekkend. 

De laatste jaren wordt de belangstelling voor herdenken alsmaar groter. Het verhaal van de oorlog wordt doorverteld, ook als de ooggetuigen dat niet meer kunnen. Kinderen beseffen dat hun vrijheid kostbaar is. Dat er mensen voor gevochten hebben. Dat er zware offers zijn gebracht voor de vrijheid.

Vele slachtoffers zijn er gevallen sinds de meidagen van 1940. Maar 'vele' is een aantal, en aantallen hebben geen gezicht. Alle slachtoffers zijn mens, met een naam en een gezicht. Mensen waarvan gehouden wordt en die worden gemist. Nog steeds…..

Daarom staan wij vandaag stil en herdenken de mensen die onze vrijheid hebben bevochten. Ook denken we aan de veteranen, hun familie en vrienden die hier nu niet kunnen zijn, vanwege de  bijzondere tijd waarin wij leven. Vrij van geest en beperkt in beweging en omgang met anderen. Vrijheid was zo vanzelfsprekend geworden dat wij nauwelijks meer beseften dat hij er was. We zijn er nu een heel klein beetje van kwijt.

Ook denk ik aan al die mensen die in hun eigen huis twee minuten stilte in acht nemen, ieder met zijn eigen gedachten en herinneringen. Herinneringen die vanavond misschien extra scherp terugkomen. U kent vast mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Zorg een beetje voor deze mensen, nu ze alleen zijn met hun verdriet. Een lief gebaar kan nu zoveel betekenen. 

Herdenken zullen we altijd blijven doen. Dit jaar niet bij elkaar, maar wel in verbondenheid. Straks zal de Taptoe klinken vanuit onze huiskamers. Na de twee minuten stilte zullen we samen het Wilhelmus zingen. Ik hoop van harte dat u mee kunt doen. Zo voelt het toch alsof we even heel dicht bij elkaar zijn.

De komende jaren zullen we weer bij elkaar komen om onze verhalen en herinneringen met elkaar te delen. Om ze door te geven aan de kinderen, en aan hun kinderen. Bij een van de vele oorlogsmonumenten in onze gemeente. Want herdenken doen we samen. En blijven we doen. Dit jaar, volgend jaar en alle jaren daarna. 

Burgemeester Agnes Schaap

Gedicht kinderburgemeester

Durf te durven
Durf te praten
Voor hen die de stem niet hadden
Stille helden waren
Durf te geloven
In vrijheid
En samen
Durf te hopen
Voor hen die de hoop nooit opgaven
Voor de toekomst
Durf jij twee minuten stil te zijn?
Dan durf ik te luisteren

Kinderburgemeester Remi Bakker

Wat kunt u zelf doen?

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op:

  • Hang de vlag op 4 mei niet alleen na 18.00 uur, maar de hele dag halfstok.
  • Bespelers van blaasinstrumenten kunnen om 19.58 uur vanuit huis het Taptoe-signaal meespelen. 
  • Zing na de 2 minuten stilte om 20.02 uur het eerste couplet van het Wilhelmus mee.

Ook is het mogelijk om:

Kijk voor meer informatie over 4 en 5 mei op www.4en5mei.nl