Stichting CultuRe gaat Collectie Pim Kwak beheren

De Collectie Pim Kwak bestaat uit een groot aantal schilderijen van landschapschilders die de Veluwezoom schilderden. De heer Kwak heeft die collectie met groot respect en liefde voor het landschap verzameld. Hij wilde met zijn collectie Renkum als kunstenaarsgemeente op de kaart zetten.

Zijn collectie is na zijn overlijden aan de gemeente geschonken door een anonieme oud-inwoner van Oosterbeek, om de collectie te behouden voor de Renkumse samenleving. De nieuwe stichting CultuRe gaat invulling geven aan dat doel en wordt verantwoordelijk voor het beheer van de Collectie Pim Kwak.

Stichting CultuRe

De stichting heeft als doel om samen met culturele partners en de gemeente Renkum om de kunstenaarskolonie van weleer weer tot leven te brengen. Voorzitter Annemiek van Spaendonck-van der Veen zegt daarover: “Ik hoop dat de inwoners van al onze dorpen zich in onze stichting herkennen.” Naast Annemiek zitten Paul Tirion (secretaris), Ton de Boer (penningmeester) en Leonie Rolink-Velthuis (bestuurslid) in het bestuur van de stichting.

De activiteiten van de stichting zijn bedoeld voor alle inwoners van de gemeente, maar ook voor bezoekers en toeristen die hier genieten van de mooie, natuurlijke omgeving en de rijke cultuur.

Vertrouwen van de gemeente

Daniëlle van Bentem, wethouder Kunst en Cultuur, heeft alle vertrouwen in de nieuwe stichting. “We zijn als gemeente trots en dankbaar dat we deze collectie hebben gekregen. De collectie verdient goede zorg, en als college hebben we alle vertrouwen dat dit bestuur een mooi volgend hoofdstuk geeft aan de collectie van Pim Kwak, vol mogelijkheden die we als gemeente niet zelf kunnen bieden.”

De collectie blijft in eigendom van de gemeente. De gemeente kan de (kern)collectie helaas niet zelf permanent tentoonstellen. Daarvoor is, in overleg met en met goedkeuren van de anonieme schenker, de stichting CultuRe in het leven geroepen, met de opdracht de collectie te exploiteren. Daarvoor mag de stichting ook fondsen benaderen.

Tentoonstelling in de zomer

De 1e tentoonstelling met daarin werken uit de collectie te zien in de Concertzaal in Oosterbeek van 1 juni tot en met 27 augustus 2023.