Gemeenteraad voor opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Oekraïne wordt sinds 24 februari 2022 aangevallen door president Poetin. Russische troepen zijn het land met geweld binnengedrongen en het geweld neemt verder toe.

Poetin poogt de democratisch gekozen Oekraïense regering in Kiev omver te werpen. De Oekraïense bevolking is verzeild geraakt in een nutteloze en desastreuze oorlog. Er is sprake van een humanitaire crisis. Honderdduizenden mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen, met name vrouwen, kinderen en ouderen, hun geliefden achterlatend voor de confrontatie met de vijand. Deze vluchtelingen zijn op zoek naar een veilige plek.

Opvang van vluchtelingen in onze gemeente

De voltallige gemeenteraad van de gemeente Renkum spreekt zich daarom uit voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in onze gemeente. Uit solidariteit voor al die mensen, jong en oud, die tegen hun wil in, huis en haard en hun geliefden hebben moeten verlaten. Laten wij hen helpen. Door ze in Renkum een veilige plek te geven en met elkaar gastvrij te zijn.

Wij hebben als Airborne gemeente gastvrijheid en solidariteit hoog in het vaandel staan. Wij zijn daarom van harte bereid om vluchtelingen in onze gemeente op te vangen. Wij roepen het college van burgemeester en wethouders op om deze bereidheid kenbaar te maken bij het kabinet en wij roepen ook onze inwoners op om hun bereidheid tot opvang in hun dorp, in hun buurt, thuis, of in welke vorm dan ook, kenbaar te maken. U kunt een bericht sturen naar e-mail info@renkum.nl. Op dit moment is er veel overleg en afstemming over de hulp aan vluchtelingen uit de Oekraïne. Als er meer duidelijkheid is communiceren wij dat. Het kan dan ook langer duren voordat u een reactie van ons krijgt. 

De gemeenteraad van Renkum,

De fracties van GroenLinks, GemeenteBelangen, D66, VVD, CDA, PvdA