Burgemeester Schaap over hulp aan Oekraïense vluchtelingen

Beste inwoners van Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze,

Er woedt een oorlog in Oekraïne die iedereen in onze gemeente bezig houdt. Ons hart is bij al die vluchtelingen uit Oekraïne, die huis, haard en familie moeten achterlaten. De situatie grijpt mij als burgemeester en als persoon enorm aan. 

Er bereiken mij veel vragen van inwoners. Wat doen we als gemeente voor de vluchtelingen? Hoe kan ik helpen? Kan ik iemand in huis opvangen? Het is hartverwarmend om te zien hoe u allen zo betrokken bent bij de vluchtelingen en hen een helpende hand wilt bieden. Dat waardeer ik enorm. Ik weet dat er al particulieren in onze gemeente zijn die vluchtelingen uit Oekraïne hebben opgevangen en met een aantal van hen heb ik gesproken. Een prachtig gebaar, zeker als u de persoon in kwestie persoonlijk kent. Echter wel ook een zware opgave, die niet te licht moet worden opgenomen. 

Graag informeer ik u over de acties die we als gemeente ondernemen. We hebben een crisisteam ingericht voor situatie rondom opvang van vluchtelingen. Dit team inventariseert alle verzoeken, vragen en initiatieven die op ons af komen. U kunt ons bereiken via info@renkum.nl. Informatie over de crisis plaatsen wij op onze pagina www.renkum.nl/oekraine.  

Opvang 

Op dit moment ligt onze focus op het inventariseren van geschikte opvangplekken. Dit doen wij op regionaal niveau, samen met omliggende gemeenten en onder leiding van de Veiligheidsregio. Voor de korte termijn hebben wij in onze gemeente afspraken met Fletcher Hotel Doorwerth gemaakt voor acute noodopvang tot maximaal 22 maart. Tegelijkertijd zijn wij ook op zoek naar locaties voor de middellange en langere termijn. Hiervoor zijn al verschillende locaties in beeld waarmee gesprekken worden gevoerd. Aanbiedingen en suggesties uit de samenleving nemen we hierbij mee!

Inwonersinitiatieven

Naast het aanbod voor opvang, zijn er vanuit onze gemeenschap al verschillende particuliere initiatieven ontstaan. We doen ons uiterste best de juiste partijen aan elkaar te verbinden. Vangt u zelf mensen op? Dan willen wij dat als gemeente graag weten. U kunt dit doorgeven via onze website www.renkum.nl/oekraine

We doen ons uiterste best om zoveel mogelijk voor te bereiden voor de komst van eventuele vluchtelingen naar onze gemeente. Het blijft echter nog onzeker of zij daadwerkelijk naar onze gemeente zullen komen en in welke aantallen. Door goed voorbereid te zijn, willen wij vluchtelingen, die het zo ontzettend hard nodig hebben, een veilige omgeving bieden, waar zij tot rust kunnen komen. De spontane en behulpzame reacties die ik al van zoveel inwoners heb mogen ontvangen geven mij het vertrouwen dat wij als gemeenschap hulp en ondersteuning kunnen bieden aan die mensen die het zo hard nodig hebben. 

Agnes Schaap 
Burgemeester Renkum