Inwoner Oosterbeek besmet met coronavirus

6 maart 2020 - Een inwoner van Oosterbeek is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld. De man was vorige week met partner en kinderen in Noord-Italië. Toen hij klachten kreeg, is hij uit voorzorg thuis gebleven.

De patiënt zit in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed. De rest van het gezin vertoont geen klachten. Hun contacten worden tot een minimum beperkt. 

De GGD heeft in kaart gebracht met wie de patiënt contact heeft gehad (contactonderzoek). Deze kleine groep is door de GGD benaderd. Zij moeten dagelijks hun temperatuur en eventuele klachten doorgeven. Mochten zij klachten krijgen die passen bij het coronavirus, dan worden zij getest en is ook voor hen thuisisolatie van toepassing.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.  

Burgemeester Schaap: "Ik wens de familie veel sterkte en beterschap. Er wordt hard en in goede samenwerking met de betrokken partijen gewerkt om de kans op verspreiding in Nederland te verkleinen."

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  •  was uw handen regelmatig
  •  hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  •  gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
  •  raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan. 

Als u klachten heeft

Heeft u koorts (boven de 38 graden) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen 2 weken in een land of regio geweest dat is bestempeld als corona gebied of heeft u afgelopen 2 weken contact gehad met een patiënt met het  coronavirus? Bel dan met uw huisarts. 

Vragen en informatie

Voor alle vragen en actueel nieuws kunt u kijken op de website van de rijksoverheid www.rivm.nl/coronavirus

Heeft u hierna nog een vraag?

  • Bel de landelijke informatielijn van de overheid: 0800 1351 
  • Bel de GGD op 0800- 8446 000. De GGD krijgt veel vragen. Om wachttijden te voorkomen, vragen wij u eerst op genoemde websites te kijken of uw vraag hier beantwoord wordt. Vragen van artsen worden met voorrang beantwoord. 
  • Folder over het coronavirus (pdf, 912 kB)