Vanaf 4 juli: werkzaamheden vijver Bato's wijk

Van maandag 4 juli tot en met eind augustus 2022 zijn er werkzaamheden aan de vijver in Bato’s Wijk in Oosterbeek. De vijver is lekgeraakt, waardoor het waterniveau is gedaald en de fontein niet meer werkt. Het beeld van de vijver in het karakteristieke en goed onderhouden park (met inzet van vrijwilligers) wordt weer in ere hersteld.

De werkzaamheden zijn op werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur. Het wandelpad bij de vijver is hierdoor soms afgesloten. Het lek wordt dicht gemaakt en het pompsysteem vervangen en een nieuwe fontein aangebracht. Het herstel van de vijver is mede mogelijk gemaakt door een aanvullende subsidie van Provincie Gelderland.

Verplaatsen dieren en waterplanten

We houden rekening met de dieren en planten in de vijver. Voordat de werkzaamheden beginnen halen betrokken inwoners de dieren en waterplanten uit de vijver. Als de vijver klaar is worden de dieren en planten weer teruggezet. 

  • Groene kikkers en larven gaan naar de vijver in de Benedendorpseweg/Weverstraat.
  • Kleine salamanders, alpensalamanders en larven gaan naar een particuliere vijver.
  • Waterplanten in speciekuipen (gaan naar een particuliere vijver).
  • Vissen en eitjes afhankelijk van soort verplaatsen naar geschikte plekken.

Over Bato’s wijk

Tuinarchitect Samuël Voorhoeve heeft park Bato’s wijk grotendeels aangelegd in de periode rond 1900. Hij is één van de bekende architecten van de late Engelse landschapsstijl. Het park is later aangepast en gereorganiseerd. De belangrijke onderdelen zoals het landhuis en de ijskelder van de buitenplaats zijn deels verdwenen of nauwelijks nog terug te vinden. Alleen de in 1905 gebouwde rots met grot en vijver zijn nog altijd te vinden aan de zuidkant van het park. Deze cementrustieke elementen zijn zeldzaam en beeldbepalend.