Zet geen (sier)vis uit!

Het uitzetten van Japanse koikarpers en andere siervissen komt steeds vaker voor. Ook in onze gemeente. Dit is niet wenselijk. Deze exotische siervissen zijn namelijk schadelijk voor de inheemse planten en dieren.

Laatst zwommen er goudwindes bij de Fonteinallee en sinds kort zwemmen er koikarpers in de vijver bij de Zuiderbeekweg. Omdat de vijvers en fonteinen in verbinding staan met beken is de kans groot op verdere verspreiding van deze vissen. Dat is niet wenselijk omdat deze exotische siervissen zijn schadelijk voor de inheemse planten en dieren.

Siervissen schadelijk voor inheemse planten en dieren

De siervissen kunnen schadelijke bacteriën meebrengen en daarmee ziektes overbrengen. Of ze zorgen voor negatieve leefomstandigheden voor de inheemse soorten, zoals troebel water. Dat heeft niet alleen effect op vissen, maar ook op andere dieren zoals padden, kikkers en salamanders.

Omdat de vijvers en beken in onze gemeente Renkum zo bijzonder, maar ook kwetsbaar zijn, vragen wij u géén vis uit te zetten. Dat geldt in het bijzonder voor siervissen, maar ook voor elders gevangen inheemse vissen. Het is niet alleen verboden, maar ook slecht voor de flora en fauna in de beken en vijvers in onze mooie gemeente. Dank voor uw medewerking!