Activiteiten Airborne op kleine schaal

In 2019 jaar stonden we in onze gemeente massaal stil bij de 75ste herdenking van Operation Market Garden met een speciaal en uitgebreid programma. In 2020 herdenken wij 75 jaar vrijheid op een ingetogen manier vanwege de coronapandemie

Er zijn dit jaar geen grote herdenkingsbijeenkomsten. De herdenkingen, zoals de herdenking op de Airborne begraafplaats en de kransleggingen, vinden in aangepaste vorm en op uitnodiging plaats. Ook de Poolse en Britse veteranen, vaandeldragers en nabestaanden zullen dit jaar niet aanwezig zijn. Het herdenken, beseffen en beleven van de Slag om Arnhem doen we dit jaar op afstand, maar wel met elkaar.

Activiteiten 

De Airborne Wandeltocht gaat dit jaar helaas niet door, evenals de Renkum Airborne en de Airborne Taptoe Oosterbeek. Wel gaat de White Ribbon Mile in aangepaste vorm en op uitnodiging door. De White Ribbon Mile is een korte wandeling door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan de terugtrekking van de Britse en Poolse soldaten in de nacht van 25 op 26 september 1944 na het mislukken van de Slag om Arnhem. 

Airborne vlag en bloemen

In onze gemeente zijn jaarlijks veel initiatieven vanuit de samenleving, groot en klein, die bijdragen aan het herdenken van operatie Market Garden. Dit jaar zal dat in beperkte mate zijn. Om toch met elkaar stil te staan bij hen die vochten in de Slag om Arnhem, roepen we inwoners op om de Airborne vlag te hijsen vanaf 1 tot en met 27 september 2020 en een bloem te leggen bij 1 van de Airborne monumenten, vanaf 17 september 2020. De Airborne vlag is te koop via www.vlaggenhandel.nl en bij lokale ondernemers.

Activiteitenkalender

De laatste informatie over de herdenkingsmaand en een kalender van kleinschalige activiteiten is te vinden op www.gelderlandherdenkt.nl