Britse onderscheiding voor Jaap van Genderen

De heer Jaap van Genderen uit Renkum is vrijdag 25 januari 2019 benoemd tot Honorary Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE).

De heer Jaap van Genderen met de Britse Ambassadeur zijne excellentie Mr. Peter Wilson CMGDe onderscheiding is door Hare Majesteit Queen Elizabeth II  verleend aan Jaap van Genderen voor de toegewijde aandacht die hij als mede organisator gedurende vele jaren geeft aan de jaarlijkse Airborne Memorial Service op de Britse militaire begraafplaats te Oosterbeek ter nagedachtenis aan de geallieerde soldaten die gesneuveld zijn tijdens operatie Market Garden september 1944.

De onderscheiding is hem op 25 januari 2019 in de residentie in Den Haag uitgereikt door de Britse Ambassadeur zijne excellentie Mr. Peter Wilson CMG.

Jaap van Genderen is 26 jaar vrijwilliger bij het Airborne Forces Security Fund de organisatie die de jaarlijkse Airborne herdenkingsdienst op de Arnhem-Oosterbeek War Cemetery organiseert. De laatste 16 jaar is Jaap mede organisator waarbij hij zich in alle bescheidenheid, zonder enige pretentie en onbaatzuchtig inzet bij het organiseren van de herdenkingsdienst die voor vele mensen zoals nabestaanden en Arnhem Veteranen over de hele wereld van zeer grote betekenis is.

In 2018 is Jaap van Genderen voor onder andere zijn vrijwilligerswerk voor de Airborne Memorial Service benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Achtergrond Orde

De Orde van het Britse Rijk (in het Engels: The Most Excellent Order of the British Empire) is een Britse ridderorde, ingesteld op 4 juni 1917 door koning George V. In principe wordt de onderscheiding toegekend aan staatsburgers van het Verenigd Koninkrijk of andere landen waarvan de Britse koningin het staatshoofd is. Echter, voor heel bijzondere verdiensten kan de onderscheiding ook aan inwoners van andere landen worden toegekend zoals bij Jaap van Genderen.

Iedereen die in de Orde van het Britse Rijk is opgenomen is gerechtigd de afkorting van de verkregen rang, zogeheten post nominale letters achter zijn naam te zetten. Dat geldt ook voor de buitenlandse 'honoraire' leden. Jaap van Genderen mag MBE achter zijn naam mag plaatsen.

De Orde kent ook een eigen kapel in de crypte van de St. Pauls Kathedraal in Londen. Een van de privileges van het ontvangen van deze onderscheiding is dat houders van deze Orde en hun kinderen mogen trouwen of gedoopt worden in deze kapel.