Wegafsluiting in Renkum door spoedwerkzaamheden riool

In Renkum is een stuk van de Hogenkampseweg in Renkum zijn per direct (28 februari 2022) afgesloten. De afsluiting is nodig, omdat er spoedwerkzaamheden aan het riool plaatsvinden. De afsluiting duurt minimaal 4 weken.

Direct aanwonenden zijn maandag 28 februari 2022 geïnformeerd. Later deze week ontvangt de buurt een uitgebreidere brief met meer informatie. Aanwonenden kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik blijven maken van hun aansluiting op het riool.

Verkeershinder en omleidingen

Er is definitief verkeersplan met een tijdelijke inrichting van de verkeerssituatie. Maandag was de Telefoonweg ook afgesloten. In het definitieve verkeersplan is de Telefoonweg open. Op de kaart (pdf, 2 MB) staan de afsluitingen met de tijdelijke stoplichten en borden. Voordeel van deze oplossing is dat de buurtbus met een kleine omleiding kan blijven rijden. Wel kan de wachttijd iets oplopen.

De afsluiting duurt minimaal 4 weken. Dat is onder andere afhankelijk van leveringen van materiaal.

Inspecties rioolkwaliteit

Het riool in de gemeente wordt regelmatig gecontroleerd. Uit de rioolinspectie die deze week in die buurt plaatsvindt, blijkt de staat van het riool op deze plek zo slecht, dat snel ingrijpen nodig is. De laatste controle op deze plek was in 2013. Op basis van die inspectie was niet te verwachten dat de staat van het riool op dit moment zo verslechterd zou zijn.

Uit de huidige inspectieronde blijkt verder dat het riool in de gemeente Renkum over het algemeen in goede staat is. Op dit moment is de verwachting dan ook niet dat zich op meer plekken problemen voordoen. 

Hulpdiensten en openbaar vervoer

Op dit moment vindt afstemming plaats met de hulpdiensten over het aanpassen van de aanrijroutes. Ook met de vervoerders van de buslijnen die door de buurt rijden is er overleg over de gevolgen van de wegafsluiting. De precieze gevolgen voor de dienstregelingen en bushaltes zijn nog niet bekend.

Blijf op de hoogte

Tijdens de uitvoering brengt aannemer Roelof u via de BouwApp direct op de hoogte van de werkzaamheden en andere ontwikkelingen. Daarnaast kunt u makkelijk contact met Roelofs opnemen als u vragen of opmerkingen heeft. De BouwApp kunt u op uw mobiele telefoon of tabQR-code om op de hoogte te blijven over rioolvervanging Bennekomseweg Renkumlet te downloaden: 

  • Scan de QR-code, of ga naar de appstore om de app gratis te downloaden. 
  • Zoek in de app naar ‘Spoed rioolvervanging Bennekomseweg’ 
  • Open het project en klik op ‘volgen’ en selecteer de betreffende doelgroep

Vragen en antwoorden

Waarom is de weg acuut afgesloten?

Om het riool te ontlasten. Verkeer zorgt voor druk op de rioolbuizen. Dat vergroot de kans op instorting. Daarom is de weg afgesloten. De kans op instorting is hiermee praktisch nihil.

Wat zou er kunnen gebeuren als je de weg niet afsluit?

In het ergste geval ontstaat dan een gat in de weg. Dat kan klein zijn, maar ook groter. Door de weg af te sluiten, voorkomen we dat zoiets gebeurt. 

Hoe vaak wordt het riool in het algemeen geïnspecteerd?

Dat hangt af van de staat van het riool bij de laatste inspectie. Het kan zijn dat men bij inspectie een stuk aantreft wat nog wel functioneert, maar tegelijkertijd al wel slechter wordt. Dan vervroeg je de volgende inspectie. Dit stuk is voor het laatst geïnspecteerd in 2013. Toen was er geen reden om aan te nemen dat het daar nu zo verslechterd zou zijn.

Is het gevaarlijk om in het riool te werken?

De inspectie is met apparatuur gedaan, op afstand bestuurd. De aannemer kan gewoon veilig werken en heeft daar ook ervaring mee. Het is dus niet gevaarlijk.

Wat als het riool alsnog instort?

Riolen hebben een buffertijd. Dat betekent dat er voldoende tijd is om maatregelen te nemen als er problemen zijn. Mocht het riool instorten (nogmaals: die kans is echt heel erg klein), dan is er 2 tot 12 uur de tijd om met bijvoorbeeld pompwagens te zorgen dat er niets overstroomt of dat er andere problemen zijn. We kunnen dus altijd op tijd ingrijpen. Aanwonenden kunnen met een gerust hart gebruik blijven maken van hun aansluiting op het riool, ook tijdens de werkzaamheden.

Wanneer werd duidelijk dat er ingegrepen moest worden?

Vrijdag 25 februari 2022 kwamen de eerste signalen binnen van de inspectie dat de staat slecht was. Toen is al overlegd met verschillende partijen wat zou kunnen of moeten gebeuren, maar is nog niet ingegrepen. Maandag 28 februari 2022 kwam de laatste informatie binnen en was het plaatje definitief: direct ingrijpen is nodig. Dat is ook gebeurd op maandagmiddag.

Wat is nou precies het probleem in het riool?

Het beton van de rioolbuizen is te veel aangetast op plekken waar we dat niet hadden verwacht. De aanwezigheid van gassen die beton aantasten in het riool is normaal – de plekken waar dat gebeurt, houden we ook extra in de gaten. In deze situatie hebben die gassen zich ondergronds verplaatst, waardoor het beton nu is aangetast waar we dat niet hadden verwacht.