Vogelgriep heerst: houd afstand van dode vogels

In Nederland heerst vogelgriep. Wilde watervogels zoals eenden en ganzen, maar ook andere vogels en dieren die kunnen hiermee besmet zijn. Ook in onze gemeente worden steeds meer ook dode vogels en andere dieren gevonden die vermoedelijk overleden zijn aan de vogelgriep.

De GGD adviseert zieke of dode wilde watervogels niet aan te raken. Houd ook uw hond aan de lijn op plekken waar dode watervogels kunnen liggen. Ziet u een dode vogel of ander dier, meld het dan. 

Dode vogels gezien? Geef het door

  • 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen of op dezelfde plek gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit via de website van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
  • Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via (045) 54 63 188.
  • Dode hobbykippen of hobbyvogels kunt u bij uw dierenarts melden.

Maatregelen tegen vogelgriep

In oktober 2021 is in Nederland opnieuw vogelgriep vastgesteld. Daarom gelden er sindsdien landelijke maatregelen voor pluimveehouders en hobbyhouders, zoals een ophok- of afschermplicht. 

VervoersverbodGebied vervoersverbod vogelgriep februari 2022

Eind januari 2022 is bij een bedrijf in Ede vogelgriep geconstateerd. In de 10-kilometerzone rond dit bedrijf, geldt daarom een vervoersverbod. Dit heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het vervoersverbod voor mest en gebruikt strooisel. De 10-kilometerzone wordt begrensd door de plaatsen Barneveld, Kootwijkerbroek, Harskamp, via Otterlo richting Schaarsbergen, Renkum, Wageningen, Rhenen, Elst, Amerongen en via Scherpenzeel terug naar Barneveld.  

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een besmettelijke dierziekte die voor (water)vogels en dus ook kippen, kalkoenen, eenden en ganzen gevaarlijk kan zijn. Er bestaan verschillende vogelgriepvirussen onder wilde watervogels. Zij kunnen de ziekte verspreiden naar pluimvee. De ziekte kan mild of ernstig verlopen. Dat hangt af van het soort virus. Vogelgriep komt bij mensen vrijwel niet voor. Alleen door direct contact met besmette dieren kun je het oplopen. Zoals bijvoorbeeld bij de verzorging van dieren. Door uzelf te beschermen, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen, wordt dit risico kleiner.

Meer informatie

Meer informatie over de vogelgriep kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid en op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.