Hondenpoep: wat zijn de regels?

Het is een van de grootste ergernissen van inwoners: hondenpoepoverlast. Ook blijkt dat hondenpoep schadelijk is voor de natuur en de biodiversiteit.

Door de poep van uw hond op te ruimen, helpt u de natuur een handje. Wat zijn precies de regels over hondenpoep? We zetten het voor u op een rij.

  • Heeft u een hond? Dan bent u verplicht om zelf de poep van uw hond op te ruimen. Eigenaren van blindengeleidehonden, gehandicaptenhonden en hulphonden hoeven de hondenpoep niet op te ruimen.
  • Als u uw hond(en) uitlaat, moet u altijd een opruimmiddel bij u hebben. Bijvoorbeeld een plastic zakje en een schepje.
  • Toezichthouders kunnen u vragen naar een opruimmiddel. Heeft u geen opruimmiddel bij u, dan riskeert u een boete. U bent dan namelijk niet meer in staat om aan de opruimplicht te voldoen.
  • Op diverse plekken hebben wij als gemeente zakjesdispensers geplaatst aan prullenbakken. Hierin zitten gratis milieuvriendelijke zakjes waarmee u de poep kunt oprapen en in de prullenbak kunt gooien. 
  • U mag de hondenpoep weggooien in de prullenbakken in de openbare ruimte. Doe de hondenpoep wel in een plastic zakje. Wij zorgen voor het legen van de prullenbakken in de openbare ruimte. 

Mag hondenpoep bij het gft+e afval?

Nee, hondenpoep hoort bij het restafval. Hondenpoep kan namelijk ziektekiemen bevatten. Ook de afbreekbare rode zakjes met hondenpoep mogen om die reden niet bij het gft+e. Gooi de zakjes met hondenpoep ook nooit weg in de natuur, maar in de openbare prullenbakken die wij als gemeente legen, óf thuis bij het restafval.