Eerste hulp bij stijgende energieprijzen

De energieprijzen stijgen. Als u geen vaste tarieven hebt afgesproken met u leverancier, voelt u dat meteen in uw portemonnee. Gelukkig zijn er heel wat bespaartips die weinig tot geen geld kosten.

Energieloket Midden Gelderland zet er een aantal op een rij:

  • Energiezuinig wassen. Zet de wasmachine op een lagere temperatuur en op eco-stand;
  • Energiezuinig verwarmen. Zowel cv als thermostaat kan u waarschijnlijk een paar graden lager zetten. Heeft uw thermostaat verschillende programma’s, bekijk dan nog eens goed of kritisch of het geselecteerde programma aansluit bij uw gebruik. Zo voorkomt uw dat u uw huis verwarmt, terwijl u er niet bent! Op kamers waar u nauwelijks komt, kan de verwarming ook gerust uit. Meer weten over het verlagen van de cv-temperatuur? Kijk dan op www.zethemop60.nl;
  • Energiezuinig douchen. Het verwarmen van water kost veel energie. Plaats een douchebespaarkop en douche kort.
  • Energiezuinig ventileren. Frisse lucht is belangrijk voor uw gezondheid, dus prima om af en toe een raampje open te zetten, maar hou het kort. Een kwartiertje is ruim voldoende.
  • Houd de warmte binnen. Dicht gaten en kieren. Bijvoorbeeld door tochtstrips, deurdrangers of brievenbusborstels aan te brengen. Ook kunt u radiatorfolie achter de radiatoren plaatsen om te zorgen dat de warmte zo veel mogelijk naar binnen straalt.

Warmtewandelingen

Meer weten over het binnenhouden van de warmte? Energieloket Midden Gelderland organiseert op verzoek gratis warmtewandelingen. U gaat dan met een groepje buurtgenoten op stap, waarbij een wooncoach met een infraroodcamera laat zien waar de meeste energie uw huizen verlaat. Door verschillende woningen in de buurt te bekijken, zie je ook welk effect genomen isolatiemaatregelen hebben. Lijkt dit u wat? Trommel dan 5 tot 8 buurtgenoten op en meld u aan voor een warmtewandeling via de website van het Energieloket Midden Gelderland.

Tutorials

Meer weten over hoe dat kieren dichten en tochtstrips aanbrengen in de praktijk gaat? Bekijk dan eens de Clus Tutorials van het Doorwerthse wijkinitiatief Clusterwoningen Toekomst Proof! op de website www.clusterwoningen.nl.