Beveiligingslek in software: dit merkt u als inwoner

In het weekend 11 december 2021 werd bekend dat er in veelgebruikte software (Apache Log4j-software) een groot beveiligingslek zit. Ook de gemeente Renkum maakt gebruik van deze software.

Om aanvallen van kwaadwillenden te voorkomen, hebben wij maatregelen genomen. Ook andere organisaties waarmee wij samenwerken hebben actie ondernomen. Het kan zijn dat ook u daarvan iets merkt. 

MijnOmgeving is uitgeschakeld

Via de website MijnOmgeving kunt u eenvoudig bestemmingsplannen inzien. Deze applicatie maakt gebruik van de Apache-software, en is daarom uitgeschakeld. Wilt u een bestemmingsplan inzien? Maak dan gebruik van de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl

GeoPortaal mist sommige informatie

Met GeoPortaal kunt u allerlei kaarten raadplegen met informatielagen. GeoPortaal blijft het in de basis gewoon doen, alleen zijn er enkele ‘lagen’ met informatie die missen. Dat komt omdat de servers waar die informatie op staat, voor de veiligheid zijn uitgeschakeld.

Onderzoek

Wij houden de situatie goed in de gaten en nemen maatregelen als dat nodig is. Het kan zijn dat de komende dagen meer toepassingen worden uitgeschakeld. Tot nu toe is er nog geen inbreuk op onze eigen systemen en data geconstateerd.