Toeristenbelasting 2021

Er is een aanpassing in de indeling van toeristenbelastingtarieven met ingang van 1 januari 2021.

We hebben een zeer bewogen toeristisch seizoen achter de rug. De coronamaatregelen hebben ongetwijfeld ook een grote invloed gehad op de toeristische sector. Gelukkig mochten we in de zomer en het najaar heel veel bezoekers in onze gemeente verwelkomen. We hopen dat dit voor de toeristische sector enige compensatie bood voor het catastrofale voorjaar. Tevens hopen we dat de bezoekers met enthousiasme terugkijken op hun verblijf in onze gemeente, een herhaalbezoek zullen plannen en zorgen voor een goede promotie van ons gebied.  

Impuls voor recreatie en toerisme

Wij hebben ruim 2 jaar geleden als doel gesteld om recreatie en toerisme een stevige impuls te geven. Hiervoor werken wij samen met de Provincie Gelderland, de Veluwe Alliantie, de Regio Arnhem Nijmegen, de gemeenten in de Veluwezoom, het Toeristisch Platform Lage Veluwe, TVAN en vele andere partijen. In 2020 hebben we, samen met het Toeristisch Platform Lage Veluwe, onder andere het project ‘Toeristische bewegwijzering (bruine borden)’ afgerond en de website van de gemeente aangepast voor bezoekers. Ook hebben we een start gemaakt met het wandelnetwerk, dat in 2021 wordt aangelegd in onze gemeente en de Veluwezoom, en zijn we een ‘Dutch Mountainkaart’ aan het ontwikkelen. In 2021 zullen onder andere ook de mountainbikeroutes en ruiterpaden aan bod gaan komen en komen er toeristische welkomstborden in onze gemeente. 

Bovenstaande kunnen we realiseren dankzij de inkomsten uit de toeristenbelasting. 

Tarieven 2021

De gemeenteraad heeft bij de begrotingsbehandeling 2020 besloten om de  tarieven voor toeristenbelasting in 2021 niet te verhogen, maar wel de indeling van de verschillende tarieven aan te passen. Hierbij maken wij onderscheid tussen toeristen die verblijven in een gehuurde accommodatie (hotel, B&B, stacaravan, chalet, en dergelijke) en toeristen die hun eigen verblijfsmiddel (camper, caravan, tent en dergelijke) meenemen.

Vanaf 2021 gelden de volgende indelingen en tarieven:

  • Tarief per persoon per nacht: € 2,15
  • Tarief per persoon per nacht in een eigen verblijfsmiddel: € 1,20

De extra inkomsten die we met deze nieuwe indeling hopen te verkrijgen zijn hard nodig om de huidige kwaliteit te kunnen behouden en verbeteren. Hierbij moet u niet alleen denken aan directe uitgaven aan de sector, maar ook aan algemene zaken waar inwoners én bezoekers gebruik van maken zoals, fietspaden, wegen, verlichting, bosonderhoud, evenementen etcetera. 

Vragen of ideeën? Laat het ons weten!

We hadden u in 2020 ook graag weer willen bijpraten over alle lopende en geplande initiatieven en uw wensen en ideeën geïnventariseerd. Helaas hebben de geplande bijeenkomsten geen doorgang kunnen vinden. Uiteraard staan wij nog steeds voor u klaar! Heeft u vragen of ideeën, laat het ons dan weten. David Brand (d.brand@renkum.nl) en Sandra Meullenbruck (s.meullenbruck@renkum.nl) zijn het eerste aanspreekpunt binnen de gemeente op het gebied van recreatie en toerisme. Indien u vragen heeft over de coronamaatregelen kunt u een mail sturen aan coronamaatregelen@renkum.nl.