Coronavirus

Op deze pagina leest u meer informatie over het coronavirus en wat dit voor u betekent. Op de website van de Rijksoverheid vindt u de meest actuele informatie over het virus en de maatregelen. 

Maatregelen vanaf 19 decmeber 2021

Het aantal coronabesmettingen loopt zeer snel op. Elke dag komen er nog veel besmettingen bij. Ook moeten elke dag meer mensen naar het ziekenhuis. Daarom gaat Nederland vanaf zondag 19 december 2021 in een lockdown. De lockdown duurt zeker tot en met vrijdag 14 januari 2022.

Lees meer over de maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De basisregels

Er zijn een aantal basisregels en -adviezen die altijd gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Geef niemand een hand.
 • Klachten? Blijf thuis en laat u direct testen bij de GGD. Ook als u gevaccineerd bent.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Zorg af en toe voor frisse lucht in huis.
 • Werk thuis. Ga alleen naar het werk als het moet.

Testen

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Maak online een afspraak via de website van de Rijksoverheid of bel 0800-1202. Houd hierbij uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Coronatoegangsbewijs voor horeca, evenementen en andere activiteiten

Iedereen van 13 jaar en ouder heeft op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling. Kijk op de website van de Rijksoverheid welke regels er op dit moment gelden.

Op de pagina Coronatoegangsbewijzen leest u hoe u aan een coronatoegangsbewijs komt en waar u hulp kan krijgen.

Digitaal of papieren coronatoegangsbewijs

Iedereen van 13 jaar en ouder heeft op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling. Een coronatoegangsbewijs is een QR code, die u op uw telefoon of op papier moet tonen. Deze QR code krijgt u bij een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag óf een bewijs dat u recent hersteld bent van corona. Het coronatoegangsbewijs wordt tegelijk met uw identiteitsbewijs gecontroleerd.

Op de pagina Coronatoegangsbewijzen leest u hoe u aan een coronatoegangsbewijs komt en waar u hulp kan krijgen.

Testen bij klachten

Testen op corona is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. Maar ook om de samenleving stapje voor stapje te openen. Door te testen weet u snel waar u aan toe bent.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Maak een online afspraak via de website coronatest.nl of bel 0800 - 1202. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Lees meer informatie over testen op de website van Rijksoverheid 

Werkt u in de zorg of in het onderwijs? Dan krijgt u voorrang bij het testen op het coronavirus. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid.

Mondkapjesplicht

Het is wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen op de volgende plekken:

 • in het openbaar vervoer, trein, tram, bus en veerboot;
 • op plekken rond het openbaar vervoer, zoals haltes, perrons en stations;
 • op vliegvelden en in vliegtuigen;
 • in het professioneel personenvervoer zoals touringcars en taxi's;
 • in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, winkels en bibliotheken;
 • leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en op mbo-scholen, hogescholen en universiteiten en medewerkers dragen een mondkapje als zij zich door de school bewegen. In de klas mag het mondkapje af. 
 • bij bezoek aan mensen met een contactberoep, zoals de kapper, masseur of pedicure.
 • in het vliegtuig of het openbaar vervoer houdt u het mondkapje altijd op. Ook als u op uw plek zit. 

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Een mondkapje is niet verplicht op plekken waar u een coronatoegangsbewijs nodig heeft.

De actuele informatie over de mondkapjesplicht leest u op de website www.rijksoverheid.nl/corona.

Informatie ondernemers

De aangescherpte coronamaatregelen vragen opnieuw veel van ondernemers, verenigingen en culturele instellingen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs. Vanuit het Rijk is een bedrag van €80.900,- beschikbaar gesteld om ondernemers in onze gemeente financieel te ondersteunen in de extra (personeels)kosten die ze voor de controles maken.

Meer informatie en de spelregels om een bijdrage aan te vragen kunt u lezen op de pagina Tegemoetkoming kosten controle coronatoegangsbewijs. Zie voor informatie over andere ondersteuning voor ondernemers www.renkum.nl/Bestuur/Actueel/Coronavirus/Informatie_voor_ondernemers

Informatie over organiseren evenement

Kijk voor informatie over het organiseren van een evenement op www.renkum.nl/evenement

Sport en coronaregels

Op de website van het Sport- en beweegteam vindt u de actuele informatie over sport en de coronamaatregelen.

Hulp bij geldzorgen

We ondersteunen u met:

 • Financiële steun: kijk voor alle regelingen op Rijksoverheid.nl;
 • Ondersteuning voor ondernemers: heroriëntatie, bedrijfscoaches, persoonlijke vraagstukken, schulddienstverlening.

Voor inwoners

Voor ondernemers

Vragen?

Neem contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar een oplossing.

Hulp en steun bij thuisquarantaine

U gaat 10 dagen in (thuis)quarantaine. Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. We begrijpen dat het lastig voor u kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Daarom is er steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de thuisquarantainegids leest u waar u hulp kunt vragen. Belangrijk is dat uw directe omgeving weet dat u in quarantaine gaat. Laat dit aan hen weten, bijvoorbeeld via e-mail of sociale media.

Meer informatie

Durf om hulp te vragen, bijvoorbeeld van bekenden of familie in de buurt. U kunt ook contact opnemen met Renkum voor Elkaar door een bericht te sturen naar e-mail info@renkumvoorelkaar.nu of bel (088) 78 46 369. Zij denken met u mee in de hulpvragen die u heeft.

Benieuwd naar meer tips voor steun bij thuisquarantaine? Bekijk de quarantainefolder. Kijk voor meer informatie over thuisquarantaine op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u meer weten

Kijk voor meer informatie over corona op:

Landelijk informatienummer coronavirus

U kunt ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Op de site van de Rijksoverheid vindt u ook filmpjes met informatie over corona in beeld en video.

Overige corona-gerelateerde vragen aan de gemeente

Voor vragen over corona die niet bestemd zijn voor het Sociaal Team, stuurt u een bericht naar e-mail coronamaatregelen@renkum.nl. Dit zijn vragen over bijvoorbeeld sport, sportkantines, de noodverordening, evenementen, horeca, cultuur, buurthuizen, handhaving, openbare ruimte en scholen. 

Information about the coronavirus in other languages

You can find information in other languages on the following websites:

The Government of the Netherlands also has information in other languages available: www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/publications/2020/03/05/means-of-communication-concerning-prevention-and-public-questions

More informatie about the novel coronavirus: www.rivm.nl/en/novel-coronavirus-covid-19