Wespen: lastig, maar ook nuttig

Wespenbestrijders verwachten veel overlast van wespen deze zomer. Door veel zon, weinig regen en hoge temperaturen in de eerste helft van het jaar, hebben wespen zich goed kunnen ontwikkelen. Daardoor zijn de geel zwarte beestjes er veel eerder dan normaal. Dat heeft u vast al gemerkt in uw tuin of op het balkon.

Door de vroege ontwikkeling van de eerste nesten van wespen, verwachten ze dit jaar een tweede generatie wespen. De eerste generatie gaat nu al op zoek naar zoetigheid en vlees. De tweede generatie zal dat rond augustus doen. Dit kan zorgen voor een extra lange periode van mogelijke overlast. 

Ook nuttig

Zo lang wespen geen overlast bezorgen, hoeft u ze niet te bestrijden. Wespen zijn ook erg nuttig: het zijn goede jagers. Ze eten namelijk elke dag grote hoeveelheden vliegen en muggen. Hoe meer wespen, hoe minder andere insecten. Dat scheelt weer wat muggenbulten. Daarnaast bestuiven wespen, net als bijen en hommels, de bloemen in uw tuin of op uw balkon. Zo staat uw tuin er weer mooi bij. 

Tips om overlast te voorkomen 

Op internet vindt u veel tips om overlast van wespen zoveel mogelijk te voorkomen. We zetten er een paar voor u op een rij:

  • Zet een schaaltje met (rottend) fruit zo ver mogelijk van je favoriete zitplek in de tuin of balkon. Wespen onthouden waar ze zoetigheid kunnen halen, dus ze zullen naar die plek blijven toe gaan. 
  • Een schaaltje gebrande koffie houdt wespen op afstand. Ze hebben namelijk een hekel aan de geur. 
  • Is er een wesp in uw buurt? Probeer dan rustig te blijven en geen slaande beweging te maken. Wespen zien u eigenlijk pas als u beweegt. 
  • Kijk uit als u een wesp doodt. Er komt dan namelijk een stof vrij, waarop andere wespen reageren. De overlast zal dan alleen maar toenemen. 

Overlast melden 

Leidt een wespennest tot overlast? Dan is weghalen door een wespenbestrijder nodig. Bevindt een wespennest zich in de openbare ruimte? Meld dit dan bij ons. Wij zorgen voor het bestrijden in de openbare ruimte. Melden kan online via www.renkum.nl/mor. Of bel (026) 33 48 111. 

Heeft u overlast van wespen bij u thuis of in uw tuin? Bel dan zelf een professionele bestrijder. De kosten om een wespennest te verwijderen zijn voor eigen rekening. Als gemeente bestrijden wij geen overlast van ongedierte in en om uw huis.

Bijen of wespen?

Niet iedereen herkent het verschil tussen bijen en wespen. Wespen zijn wespen opvallend geel en bijen over het algemeen bruin. Wanneer de koningin van een bijenvolk uitzwermt, neemt zij een deel van haar volk mee. Het kan dan voorkomen dat zo’n volk aan een tak van een boom hangt. Laat bijen in ieder geval met rust! Hangt het volk in de openbare ruimte? Neem dan contact met ons op door te bellen naar (026) 33 48 111. Wij schakelen dan een imker in om het volk op te vangen. Hangt het bijenvolk in uw eigen tuin? Schakel dan zelf een imker in om het volk te laten verwijderen.