Veilig zebrapad voor schoolroute Oosterbeek

Oosterbeek heeft er weer een zogenaamde intelligente oversteekplaats bij. Maandag 20 augustus 2018, op de eerste schooldag van het jaar, namen leerlingen van basisscholen De Mariënborn en De Marlijn dit nieuwe zebrapad in gebruik.

De oversteekplaats aan de Jhr. Nedermeijer van Rosenthalweg (kruising Stenenkruis/Beukenlaan) in Oosterbeek is een belangrijke schakel in de looproute tussen de Beukenlaan en de beide scholen. De gemeente komt met de aanleg van het intelligente zebrapad tegemoet aan een wens van voetgangers, ouders van schoolgaande kinderen en de scholen. 

Het verbeteren van routes van en naar school is een onderdeel van het Meerjaren Uitvoeringsprogramma Verkeer. In de gemeente Renkum zijn in totaal 32 oversteekplaatsen, waarvan er nu 6 intelligent zijn.

Intelligente techniek

4 van deze oversteekplaatsen zijn enige jaren geleden al voorzien van de intelligente techniek die voetgangers detecteert en dan de knipperinstallatie voor automobilisten circa 15 seconden laat branden. In het schemerlicht of in het donker wordt de oversteekplaats extra verlicht met led waardoor de voetgangers op de oversteekplaats goed opvallen. De oversteekplaats is vergelijkbaar met de oversteekplaatsen aan de Utrechtseweg.

Veilige schoolomgeving

Wethouder Jasper Verstand: “Als gemeente vinden wij verkeersveiligheid rondom scholen erg belangrijk. De schoolomgeving moet een veilige plek zijn voor schoolgaande kinderen waar zij de verkeerssituatie kunnen overzien en veilig kunnen oversteken. De komst van deze intelligente oversteekplaats moet hier dit nieuwe schooljaar aan bijdragen. Belangrijke factoren in de verkeersveiligheid in een schoolomgeving zijn daarnaast ook het haal- en brenggedrag en goed verkeersonderwijs. Samen met de inzet van onder andere scholen en ouders kunnen wij de verkeersveiligheid bij de scholen verbeteren.”

Wensenlijst

Uit een inventarisatie is gebleken dat er in de gemeente nog minimaal 6 locaties in aanmerking komen voor een oversteekplaats, waarbij dezelfde techniek zou moeten worden aangebracht. Dit zijn꞉

  • de Van der Molenallee bij winkelcentrum De Weerd en in de Bachlaan in Doorwerth;
  • de Europalaan en Hogenkampseweg in Renkum;
  • het Dorpsplein in Wolfheze;
  • de Utrechtseweg bij de Jan van Embdenweg in Oosterbeek.

De eerstvolgende oversteekplaats aan de Van der Molenallee in Doorwerth is in voorbereiding. Helaas is er onvoldoende budget om de verkeersveiligheid van de overige 6 oversteekplaatsen te kunnen realiseren. Hierbij gaat het om een investering van circa € 100.000,-. Hiervoor wordt aandacht gevraagd bij de gemeenteraad.