Inrijverbod Rosandepolderweg tijdens zomermaanden

De gemeente Renkum stelt een inrijverbod in voor de Rosandepolderweg. Het verbod geldt van 1 mei tot 1 oktober 2021 en is een pilot.

Hiermee willen we de veiligheid van recreanten en bewoners vergroten, doordat hulpdiensten niet langer gehinderd worden door een groot aantal verkeerd geparkeerde voertuigen en fietsen.

Grote hinder voor hulpdiensten

In de zomermaanden is het bij mooi weer vaak druk bij het Grindgat. Zwemmen is er verboden, maar met het strand en het water het is een mooie plek voor recreatie. Bezoekers komen met de (bak)fiets, brommer of auto en parkeren deze langs de Rosandepolderweg, die naar het Grindgat leidt. Door die vele voertuigen en fietsen is het soms voor politie, brandweer en ambulance niet meer mogelijk om te passeren. Burgemeester Agnes Schaap, verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de gemeente, vindt ingrijpen dan ook nodig: “Stel je voor dat de hulpdiensten er niet langs kunnen bij een noodsituatie. Dat is ondenkbaar en onacceptabel.”

Handhaving en extra fietsenstallingen

In 2020 is de inzet van verkeersregelaars, boa’s en politie nodig geweest om te voorkomen dat voertuigen langs de Rosandepolderweg parkeren. Dit jaar geldt dus een inrijverbod van mei tot en met september. Boa’s en politie zullen handhaven op dit verbod. Auto’s die het verbod negeren, krijgen een boete. Auto’s die toch parkeren op de Rosandepolderweg, kunnen worden weggesleept.

Voor fietsers komen er extra stallingen. Buiten de stalling geparkeerde fietsen kunnen zoals altijd verwijderd worden en tegen betaling opgehaald worden bij de gemeente.  

Verbetering

Wethouder Marinka Mulder (Verkeer) ziet het als een stap in de goede richting. “Met deze pilot verbeteren we de huidige situatie. Maar daar stopt het niet. We willen samen met de grondeigenaren en bewoners een toekomstbeeld ontwikkelen: wat kan hier straks definitief wél en wat juist niet?” In de zoektocht naar een goede balans tussen natuur, wonen en recreatie stelt de gemeente verbinding en samenhang met de omgeving centraal.