Eropuit in de natuur: houd u aan de regels

Als de zon vaker schijnt willen we graag naar buiten. Sinds corona ons in de greep heeft is dat verlangen alleen maar toegenomen. Hoe houdt de natuur zich onder al die drukte?

We vroegen het Antwan Gerichhausen, onze toezichthouder en handhaver bij de gemeente Renkum.   

Hart voor de natuur

“Groen en buiten is waar mijn hart ligt”, zegt Antwan, “daar kan in mijn ogen geen mooi kantoor of gebouw tegenop.” Antwan heeft een breed takenpakket: toezicht en advies op kapvergunningen, controle van visserij, faunabeheer en afhandeling van wildaanrijdingen, afval in de wijk en het buitengebied, maar ook toezicht op jeugd en recreatie. Ook hulpverlening hoort bij zijn taken, denk daarbij aan een verkeersongeval of sociale ondersteuning bij conflictsituaties.

Afgelopen jaar was lastig volgens Antwan, met name door de coronamaatregelen die mensen beperken in hun vrijheid. “Dat is echt weleens vervelend, een confrontatie met anderen. Het meeste plezier haal ik toch uit zaken die me dicht bij de natuur brengen, zoals faunabeheer en samenwerking met collega’s in bos en natuur, aan de weg of in de wijk. Zeker onze mooie omgeving van polderlandschap, bos, de heuvelachtige stuwwallen en heidevelden geven veel plezier. Als je er goed naar kijkt blijft het je verbazen wat het te bieden heeft.” Maar er is een keerzijde. 

Wildslachtoffers

De periode van maart tot en met juni is het drukst, zeker voor wat betreft aanrijdingen met wilde dieren. “Ree, vos en das zijn het meest betrokken bij incidenten en zijn het vaakst verkeerslachtoffer omdat ze onbewust worden opgejaagd door mensen, die van de natuur willen genieten. Mensen moeten toch echt beter beseffen dat ze als bezoeker van bos en natuur te gast zijn in de woonkamer van deze dieren. Je bewegen in hun veilige omgeving, of met je loslopende hond, kan tot gevolg hebben dat ze in paniek wegvluchten, verkeersslachtoffer worden of zich vastlopen in een omheining.” 

Antwan werkt regelmatig samen met de dierenambulance. Over de samenwerking is hij goed te spreken. “Ik moet er niet aan denken dat ik voor alle meldingen met betrekking tot dieren ingezet word en ben blij met hun aandeel in het verzorgen van de meldingen die binnenkomen. Ik heb veel respect voor de mensen die zich belangeloos inzetten om dieren te helpen die dat nodig hebben. Een wild dier blijft altijd lastig om in geval van letsel goed te verzorgen en kwesties als leed en terugkeer in de natuur zijn bij wilde dieren altijd lastig. Het aanrijden van een dier met hoge snelheid is bijna altijd fataal en dan rest vaak onnodig lijden stopzetten door afschot. Hiervoor is begrip nodig hoe vervelend dit soms ook is.”  

Ruim op en pas je aan

Antwan’s grootste ergernis is de rotzooi die mensen achterlaten in de natuur, naast het verstoren van het wild. “Neem gewoon je afval mee terug, als je iets kan meenemen voor onderweg, dan kan je dat kleine beetje wat overblijft best nog even in je zak houden om thuis in de prullenbak te gooien. Een kleine moeite die een grote bijdrage levert aan een schone natuur.” Gelukkig maar dat in 2022 statiegeld op blik en flesjes wordt ingevoerd, dat scheelt hopelijk al een heleboel rommel in de natuur.  

Antwan begrijpt dat zeker nu, iedereen de behoefte heeft om even naar buiten te gaan. “Er is genoeg ruimte voor iedereen, maar gun dat ook aan elkaar. Het advies is niet met zijn allen op hetzelfde moment op dezelfde plaats willen zijn. Pas je een beetje aan als het druk is. Ga op een ander moment of naar een ander plaats. Zeker in het voorjaar waar jong leven wordt geboren moet je op je hoede zijn voor verstoring van wild. Pas je aan de omstandigheden aan. Wees je bewust dat je in hun ‘huiskamer’ te gast bent. Houd je hond aan de lijn in die periode en zeker onder controle. Blijf op wegen en paden die daarvoor bedoeld zijn.”