Verkeersmaatregelen Airborne

Om een veilig evenement voor wandelaars, bezoekers en inwoners te organiseren, worden verkeersmaatregelen genomen en zetten wij verkeersregelaars in. De verkeersmaatregelen zijn aanvullend op de al aanwezige verkeersmaatregelen. In het algemeen geldt: volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Zij zorgen voor een veilige doorgang van de wandelaars en leiden het verkeer in de goede banen.

Op zaterdag 3 september is in onze gemeente de 75e editie van de Airborne Wandeltocht. Het is het grootste eendaagse wandelevenement in de wereld en daar komen ieder jaar ruim 30.000 wandelaars en 20.000 bezoekers op af. De wandeltocht leidt tot extra verkeersdrukte. Om alles goed te laten verlopen, neemt de organisatie samen met politie, gemeente en hulpdiensten verschillende verkeersmaatregelen. Deze maatregelen communiceren wij nog voor de wandeltocht. 

Bereikbaarheid van uw woning of bedrijf

De verkeersmaatregelen hebben mogelijk gevolgen voor de bereikbaarheid van uw woning of bedrijf. Woont u in het centrum van Oosterbeek of langs de route? Laat dan op zaterdag 3 september geen goederen of pakketten bij u afleveren. En plan die dag geen verhuizing. 

Verkeersmaatregelen

1. Parkeer- en stopverbod

Vanaf zaterdagmorgen 3 september 2022 om 00.00 uur geldt een parkeerverbod en verbod om stil te staan op de wegen langs de wandelroute. Hiermee worden voor hulpdiensten belangrijke routes autovrij gemaakt. Parkeer al op vrijdagavond uw auto daar waar dat wel mag, anders loopt u het risico dat uw auto, op uw kosten, wordt weggesleept. 

Bent u het weekend van 3 september nog op vakantie of komt u net terug? Denk er dan voor vertrek aan dat u uw auto op de eigen oprit zet of buiten het wandelgebied parkeert. Heeft u nieuwe buren? Wijs hen dan op de maatregelen!

2. Wegafsluiting Schelmseweg, Stationsweg en Dreijenseweg

Op zaterdagmorgen 3 september vanaf 6.30 uur wordt de Schelmseweg afgesloten voor inkomend verkeer. Dit om de veiligheid te waarborgen van de mensen die de verkeersmaatregelen plaatsen. Vanaf 7.00 uur zijn de Stationsweg ter hoogte van het NS-station en de Dreijenseweg afgesloten voor al het inkomende en uitgaande verkeer. Hiermee wordt voorkomen dat het dorp al vroeg volloopt met wildparkeerders. Al het binnenkomende verkeer wordt naar de centrale parkeerterreinen geleid. 

3. Wegafsluitingen Oosterbeek

Vanaf 9.00 uur gaat Oosterbeek op slot: alle wegen welke de ontsluiting vormen voor het dorp worden afgesloten. Op een aantal wegen wordt éénrichtingsverkeer ingesteld, zodat het verkeer nog wel het dorp kan verlaten.  Wandelaars die met de auto naar Oosterbeek komen, worden omgeleid naar de parkeerterreinen aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth. Op het kaartje ziet u een overzicht van alle afgesloten wegen.

4. Eénrichtingsverkeer Telefoonweg in Renkum

In verband met de verwachte drukte bij de parkeerplaats aan de Wolfhezerweg en het bereikbaar houden voor de hulpdiensten van een aantal instellingen in Wolfheze wordt op de Telefoonweg éénrichtingsverkeer ingesteld in zuidelijke richting. 

5. Eénrichtingsverkeer Bennekomseweg in Heelsum

Op de Bennekomseweg tussen de Bloemenlaan en de Doornenkampseweg wordt in westelijke richting éénrichtingsverkeer ingesteld. Dit in verband met de grote groep wandelaars die de Bennekomseweg in een korte periode oversteken. Verkeer richting de Utrechtseweg / N225 kan omrijden via de Doornenkampseweg en de Heidesteinlaan. Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig. 

6. Wegafsluitingen Doorwerth en Heveadorp in de richting van Oosterbeek

In Doorwerth en Heveadorp zijn alle wegen richting Oosterbeek afgesloten voor verkeer. Ook de Utrechtseweg in Doorwerth vanaf Kievitsdel in de richting van Oosterbeek,  de Italiaanseweg, het Van der Molenplein en een deel van de Kerklaan zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

7. Parkeer- en stopverbod Kasteellaan Doorwerth

Op dit moment kijken we nog of aan de Kasteellaan in Doorwerth een parkeer- en stopverbod moet worden ingevoerd. Dit wordt binnenkort besloten. Houd hiervoor deze website in de gaten. 

Op onderstaande kaartjes staat de bovengenoemde informatie visueel weergegeven.

Kaart parkeerverboden (klik op de kaart voor een vergroting):

Airborne verkeersmaatregelen parkeerverboden totaal

Kaart inrijdverboden (klik op de kaart voor een vergroting):

Airborne verkeersmaatregelen inrijdverboden totaal

Einde verkeersmaatregelen 

Alle genoemde maatregelen duren tot zaterdagavond 18.00 uur of zoveel eerder of later als verantwoord is. De Utrechtseweg in Oosterbeek zal iets later opengaan om de schoonmaker veilig te kunnen laten werken.