Programma 75 jaar Operation Market Garden

Dit jaar staan wij stil bij de 75ste herdenking van Operation Market Garden met een speciaal en uitgebreid programma.

Gemeente Renkum was het middelpunt van deze slag in 1944. Doel van de extra activiteiten is om inwoners en belangstellenden – naast herdenken – te laten beleven wat de impact hiervan was om zo te blijven beseffen voor de toekomst.

Initiatieven uit de samenleving

In gemeente Renkum zijn jaarlijks veel initiatieven vanuit de samenleving, groot en klein, die bijdragen aan het herdenken van operatie Market Garden. Tijdens het 75ste herdenkingsjaar is er naast de bestaande activiteiten een aantal extra initiatieven door inwoners genomen. Een voorbeeld hiervan is de White Ribbon Mile: een korte wandeling door de uiterwaarden bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar het herdenkingsmonument aan de Rijn. Het herinnert aan de terugtrekking van de Britse en Poolse soldaten in de nacht van 24 op 25 september 1944 na het mislukken van de Slag om Arnhem. Deze route in Oosterbeek is niet alleen te bewandelen maar ook in beeld gebracht.  

Uiteraard zijn de jaarlijkse officiële herdenkingen en bijeenkomsten ook een belangrijk onderdeel van het programma. Zo is er op zaterdag 7 september 2019 de Airborne Wandeltocht. En is er op 22 september 2019 de herdenking op de militaire begraafplaats. De activiteiten en herdenkingen zijn er stuk voor stuk op gericht om stil te staan bij of een inkijk te geven in de omstandigheden van toen. Als militair, als piloot of als getuige, met als doel te beleven en te beseffen om zo nooit te vergeten.

Onbekend verhaal van de zweefvliegtuigpilotenScan de QR code voor het openen van het programma in gemeente Renkum

Wat velen niet weten is dat gliders (zweefvliegtuigen) manschappen, materiaal en munitie vervoerden. Zo’n 600 Horsa gliders zijn in de septemberdagen van 1944 geland op diverse plekken in de regio van Wolfheze en Heelsum. Deze bijzondere gliders zijn iconisch voor de Slag om Arnhem. Een Horsa Glider wordt in september 2019 tegenover het Airborne Museum tentoongesteld. Aansluitend daarop heeft gemeente Renkum ervoor gekozen om in dit kroonjaar dit markante vliegtuig met de heldhaftige Glider Pilots in een videomapping op het gemeentehuis in Oosterbeek te eren.

Programma online

Scan de QR code voor het programma in gemeente Renkum. Daarnaast staan er in de gemeenten van de Stichting Airborne Region programmatorens met een overzicht van alle activiteiten gedurende de maand september 2019. Kijk voor meer informatie over activiteiten in de regio op de website airborne-region.nl en bekijk wat er te doen is in de gemeente Renkum. Voor actuele informatie kijk op de website of facebookpagina van de aanbieder. Voor sommige activiteiten moet u zich vooraf aanmelden.

Airborne Regio

75 jaar herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de slag om arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft. Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten evenementen zie Airborne-Region.nl