Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

13 april 2021 was er weer een persconferentie over de coronapandemie. Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap.

Laatste update: 14 april 2021

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. Iedereen snakt naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen.

Basisregels

Daarbij is het ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Zo kan er sneller meer.

  • Handen wassen.
  • Afstand houden.
  • Thuisblijven en testen bij klachten. 

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan

Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april 2021. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) maandag 19 april 2021 weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Openingsplan: eerste stap

In de eerste stap in het openingsplan:

  • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
  • vervalt de avondklok en
  • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z’n vroegst 28 april 2021 en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op dinsdag 20 april 2021 wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Reizen en vakantie

Blijf in Nederland en ga niet op reis. Ook niet in de meivakantie. Dit geldt tot en met 15 mei 2021. Alleen als het echt nodig is, reist u naar het buitenland.

Testen

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Mensen die risico gelopen hebben op een besmetting, kunnen zich ook zonder klachten laten testen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Prikken

Steeds meer mensen hebben al een prik gekregen. Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Wil je weten wanneer u aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website www.rijksoverheid.nl/coronaof bel naar (0800) 13 51. Of naar +31 20 205 1351 als u in het buitenland bent. Het telefoonnummer is open op maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 20.00 uur. 

Heeft u vragen aan gemeente Renkum stuur dan een bericht naar e-mail coronamaatregelen@renkum.nl.

Openingsplan 13 april 2021