Lockdown, wat betekent dat voor ondernemers?

Tot ten minste 9 februari 2021 blijft Nederland in een lockdown. Dit heeft gevolgen voor onze ondernemers.

Laatste update: 13 januari 2021

Veel ondernemingen moeten zijn al dicht vanaf 15 december 2020. Winkels die gesloten zijn mogen geen afhaalfunctie openen. Dit geldt voor binnen en buiten. Online verkoop mag wel, inclusief het bezorgen of verzenden van het aangekochte artikel. De horeca blijft gesloten, maar de afhaalfunctie mag blijven bestaan. Ook veel overige organisaties, zoals bibliotheken, musea, sportscholen en zalencentra moeten tot ten minste 9 februari 2021 gesloten bijlven.

Uitzonderingen

Een beperkt aantal, essentiële, winkels en contactberoepen zijn uitgezonderd van de verplichte tijdelijke sluiting.

Detailhandel

Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, winkels in de levensmiddelenbranche, drogisterijen, apotheken, dierenspeciaalzaken, opticiens, audiciens, tankstations, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen, locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen, afhaalfunctie bij doe-het-zelf zaken, winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels (business to business) en servicepunten voor versturen en ontvangen van brieven en postpakketten.

Winkels in de levensmiddelenbranche

Hieronder vallen: groenteboeren, bakkers, vlaaienwinkels, toko’s, chocoladewinkels, koffie/ -theewinkels, delicatessenwinkels, kaaswinkels, (mini-)supermarkten, notenwinkels, poeliers, reformwinkels, slagers, slijterijen, tabakswinkels, viswinkels, zoetwarenwinkels, ziekenhuiswinkels, vrij toegankelijke winkels op kampeerterreinen.

Servicepunt voor versturen en ontvangen brieven en postpakketten

Winkels die een servicepunt voor het versturen en ontvangen van post en pakketten hebben, mogen alleen voor deze functie openblijven. Verder mag er geen enkele verkoop plaatsvinden.

Uitgezonderde contactberoepen

Ook een aantal contactberoepen is uitgezonderd van de sluiting, dan wel niet uitvoeren van het vak. De uitzonderingen zijn: dierenarts, audicien, opticien, verpleegkundigen, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, gezondheidspsycholoog, arts, zorg vanuit de zorgverzekeringswet en vanuit de Wmo.

Horeca

De horeca is al sinds oktober 2020 gesloten. De afhaalfunctie mag blijven bestaan.

Vragen?

Wanneer uw onderneming meerdere functies heeft en 1 van deze functies wordt onder de uitzonderingen genoemd, dan kunt u hierover contact met ons opnemen door een e‑mail te sturen naar coronamaatregelen@renkum.nl. Wij kijken dan op basis van uw specifieke situatie wat voor u van toepassing is.

Acutele informatie

Voor actuele informatie over de uitzonderingen en over de gevolgen voor ondernemers, bedrijven en mensen met een contactberoep verwijzen we u naar www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-en-bedrijven en www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/contactberoepen