Open brief van burgemeester aan inwoners

Een open brief van burgemeester Agnes Schaap aan alle inwoners. Deze brief staat in Rijn en Veluwe van woensdag 1 april 2020.

Beste inwoners van de gemeente Renkum, 

Het is alweer 2 weken geleden dat u van mij hoorde. Via deze weg wil ik graag een aantal dingen met u delen en laten weten dat ik aan u denk. Mijn gedachten gaan allereerst uit naar de zieken onder ons en naar de mensen die overledenen onder hun dierbaren te betreuren hebben. Ik wens u veel beterschap, steun en liefde van familie, vrienden en kennissen. 

Ik denk in deze tijd ook in het bijzonder aan onze ouderen en kwetsbaren in de samenleving. Het niet meer op bezoek kunnen bij elkaar en zeker in de verzorgingstehuizen, heeft veel impact. Gelukkig zie ik ook veel mooie initiatieven ontstaan om mensen toch wat gezelligheid te brengen zoals bijvoorbeeld buitenoptredens. Ook jongeren merken de gevolgen van het coronavirus. Zo gaan de landelijke eindexamens bijvoorbeeld niet door. Dat betekent geen eindexamenfeestjes. Voor veel jongeren is dat een enorme domper. Verder is nog onzeker hoelang de scholen dicht blijven. Op ouders wordt een enorm beroep gedaan. Zij moeten het thuiswerken combineren met de thuisstudie van de kinderen. Dat vraagt veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit van iedereen. 

1,5 meter afstand

Vrijdag 27 maart 2020 is een nieuwe noodverordening afgekondigd. Dit betekent dat we als gemeente meer bevoegdheden hebben gekregen om te handhaven en indien nodig ook gebieden af kunnen sluiten. De afstand van 1,5 meter geldt nog steeds voor ons allemaal. Ik zie dat steeds meer mensen zich daar bewust van zijn en er zich ook aan houden. Wie de richtlijnen met opzet negeert, krijgt een boete. Ik hoop van harte dat dit niet nodig is en ik reken op u. De gezondheid van zoveel kwetsbare mensen staat op het spel. Alleen samen kunnen we dit doen. 

Let op elkaar

Ik vraag u alert te blijven op elkaar. Misschien kent u mensen in uw omgeving die het allemaal even teveel wordt en die wat hulp kunnen gebruiken. Aarzel dan niet en biedt een helpende hand. Er leven ook nog de nodige vragen van ouders over samenspelende kinderen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog wel met elkaar buiten spelen, zegt het RIVM. Maar let als ouder wel op dat het aantal samenspelende kinderen beperkt blijft en dat ze afstand houden. 

Ondernemers en professionals

Voor sommige ondernemers wordt de situatie steeds nijpender. Zij moeten bijvoorbeeld noodgedwongen medewerkers naar huis sturen of werktijdverkorting aanvragen. Ook voor flexwerkers en zzp-ers wordt het moeilijk; zij komen bijvoorbeeld zonder regulier inkomen te zitten. Deze mensen raken in de problemen en doen een beroep op de gemeente. Wij staan voor u klaar en proberen u zo goed mogelijk te helpen. Speciaal een compliment aan de supermarkten en de andere ondernemers die vele aanpassingen hebben gedaan om de veiligheid te garanderen tijdens het boodschappen doen. Mijn dank voor al jullie inzet!

Tot slot richt ik mij nog tot alle professionals die keihard werken om dit virus tegen te gaan en onze medemens te helpen en verzorgen. Sinds 30 maart 2020 vangt Vilente locatie Mooi-Land in Doorwerth coronapatiënten op uit onder andere het ziekenhuis in Ede. Dit moet de druk op ic-afdelingen van ziekenhuizen iets verlichten. Renkum voor Elkaar heeft een mooi initiatief genomen om de medemens te helpen. Met dank aan vrijwilligers zijn er flyers bezorgd in de hele gemeente. Ik denk verder aan mensen in de zorg, de hulpdiensten, onderwijs, supermarkten, logistieke centra en iedereen in vitale beroepen. 

Als gemeente blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen. Het belangrijkste is onze gezondheid. Neem uw verantwoordelijkheid en neem geen onnodige risico’s. Blijf de voorschriften volgen. Ik reken op u. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Agnes Schaap 
Burgemeester gemeente Renkum