Media

De media is een prima kanaal om in contact te komen met je publiek. Ze hebben vaak een groot bereik en worden goed bekeken/gelezen. Nadeel is dat je weinig invloed hebt op of ze je boodschap plaatsen en hoe ze dat dan doen.

Persbericht

Een eerste stap om de media te betrekken, is het sturen van een persbericht. In zo’n persbericht vertel je de 5 W’s: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom/hoe. In deze toolkit vind je een voorbeeld van een tekst van zo’n persbericht. Je past vanzelfsprekend jouw tekst aan aan jouw activiteit.

Persgesprek

Soms is het prettiger om het verhaal over je activiteit te vertellen. Naast een persbericht kun je de media uitnodigen voor een persgesprek. Hou wel in de gaten dat je dan ook iets te vertellen moet hebben aan de media. Je persbericht voorlezen is niet aan te raden. Daar komt de media niet voor.

Interview

Je kunt ook een of meerdere journalisten uitnodigen voor een interview. Voor veel media is dit aantrekkelijk omdat ze dan iemand sprekend op kunnen voeren. Ook tv-media vinden dit prettig omdat ze dan ‘een plaatje bij het praatje’ hebben.

Beeldmateriaal

Lever, als dat mogelijk is, beeldmateriaal aan aan de media. Het verhoogt de kans dat ze aandacht besteden aan je activiteit. Beeldmateriaal kan bestaan uit foto’s, filmpjes, tekeningen, animaties, posters enzovoort.

Lever alleen beeldmateriaal aan wat je mag gebruiken. Dus of eigen beeldmateriaal of beeldmateriaal waar je toestemming voor hebt van de rechthebbende om het te gebruiken. Sowieso is het netjes om de maker van het beeldmateriaal te vermelden.