Paspoort

Met een paspoort kunt u zich identificeren en kunt u wereldwijd reizen. Met een identiteitskaart kunt u reizen in Nederland en de meeste Europese landen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig en kost € 64,75.

Aanvragen

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Tussen 8.30 en 12.30 uur kunt u zonder afspraak binnenlopen. In de middag of op de maandagavond moet u een afspraak maken. Bel hiervoor naar het Servicepunt op (026) 33 48 111.

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen aan de afhaalbalie bij de receptie. U kunt hiervoor zonder afspraak binnenlopen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten.Ook als ze zijn verlopen.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld. U betaalt het paspoort met pin of contant.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Bij het aanvragen van een paspoort voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Daarnaast neemt u mee:

  • Een ingevuld toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB) bij kinderen tot 18 jaar.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Prijs

U betaalt het paspoort bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant kan ook.

Product Prijs (2017) Geldigheid
Paspoort voor volwassenen € 64,75 10 jaar
Paspoort voor kinderen tot 18 jaar € 51,45 5 jaar
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen € 51,45 max. 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 47,55  
Zakenpaspoort (meer bladzijden) € 64,75  
Extra kosten bij vermissing geen  

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een paspoort nodig? Dan kunt u deze maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur (na 12.30 uur in het gemeentehuis alleen op afspraak), en op vrijdag voor 12.30 uur aanvragen. Het paspoort ligt dan de volgende werkdag na 9.00 uur klaar.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een noodpaspoort.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? Dan hoeft u geen aangifte toe doen bij de politie en kunt een nieuw paspoort aanvragen. Bij de aanvraag vult u een vermissingverklaring in.

Bent u in het buitenland uw paspoort kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie in het buitenland en meld u bij de Nederlandse ambassade. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Overige paspoorten

Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden dan een regulier paspoort. Geef bij het aanvragen aan dat u een zakelijk paspoort wilt ontvangen. Een tweede paspoort aanvragen is ook mogelijk.

Wilt u meer informatie over andere soorten paspoorten, zoals een 2e paspoort, vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort, bekijkt u dan de informatiepagina van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Kijk voor meer informatie over het reizen met kinderen op de website www.defensie.nl.