Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u zich identificeren en kunt u reizen in Nederland en bijna alle landen in Europa. Met een paspoort reist u wereldwijd.

Aanvragen

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Tussen 8.30 en 12.30 uur kunt u zonder afspraak binnenlopen. In de middag en op maandagavond moet u een afspraak maken. Bel hiervoor naar het Servicepunt op (026) 33 48 111.

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen aan de afhaalbalie bij de receptie. U kunt hiervoor zonder afspraak binnenlopen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Meenemen

  • Alle identiteitskaarten en paspoorten. Ook als ze verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geld. U betaalt het paspoort met pin of contant.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen identiteitskaart of paspoort hebben. Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Daarnaast neemt u mee:

  • Een ingevuld toestemmingsformulier (Pdf, 79 kB) bij kinderen tot 12 jaar.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Prijs

U betaalt de identiteitskaart bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant kan ook.

Product Prijs Geldigheid
Identiteitskaart voor volwassenen € 50,65 (tarief 2017) 10 jaar
Identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar € 28,60 (tarief 2017) 5 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 47,55 (tarief 2017)  
Extra kosten bij vermissing geen  

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een identiteitskaart nodig? Dan kunt u deze maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur (na 12.30 uur in het gemeentehuis alleen op afspraak), en op vrijdag voor 12.30 uur aanvragen. De identiteitskaart ligt dan de volgende werkdag na 9.00 uur klaar.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een noodpaspoort.

Kwijt of gestolen

Bent u uw identiteitskaart kwijt of is uw identiteitskaart gestolen? Dan hoeft u geen aangifte toe doen bij de politie en kunt een nieuw paspoort aanvragen. Bij de aanvraag vult u een vermissingverklaring in.

Bent u in het buitenland uw identiteitskaart kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie in het buitenland en meld u bij de Nederlandse ambassade. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Kijk voor meer informatie over het reizen met kinderen op de website www.defensie.nl.