Paspoort, rijbewijs, uittreksels

U vraagt een paspoort en rijbewijs aan bij de gemeente waar u woont. Ook kunt u bij de gemeente terecht om verschillende uittreksels en aktes op te vragen.

Met een paspoort of een identiteitskaart kunt u reizen en u kunt zich er mee legitimeren. Want wie medische zorg nodig heeft, een bankrekening opent of een uitkering aanvraagt, moet zich legitimeren. Hiermee wil de overheid fraude tegengaan. Het Nederlandse paspoort bevat vingerafdrukken in een chip om vervalsing en misbruik te voorkomen. Dit wordt een biometrisch paspoort genoemd. In sommige gevallen kunt u zich ook identificeren met een rijbewijs.

Verschil tussen afschrift en uittreksel

Er is een verschil tussen een afschrift uit de Burgerlijke Stand en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen. Een afschrift uit de Burgerlijke Stand is een afschrift van een bestaande akte en gaat over geboorte, huwelijk en overlijden. Uw adresgegevens staan hierin niet vermeld. Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen is een uittreksel van de persoonsgegevens die van u bekend zijn bij de gemeente.

Een afschrift uit de Burgerlijke stand vraagt u op bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.